Wykonanie
Nigdy w życiu nie próbowałam zupy czosnkowej! Nigdy! Kiedy jednak weszłam na bloga Kasi i zobaczyłam ją... to musiałam spróbować (klik, klik) :) Zupa jest zaskakująco dobra - dla niektórych nawet rewelacyjna :) Na talerzu doprawiłam
magą i chyba była dzięki temu jeszcze lepsza. Może większa ilość
soli do gotowania wskazana...? :)Potrzebujemy:- 20 ząbków
czosnku,- 2 litry
wody,- 1 łyżeczka
soli,-
pieprz,- 1 mały
liść laurowy,- 1
goździk,- 1/4 łyżeczki
tymianku,- 4
żółtka,- 4 łyżki
oliwy.Do
wody wrzucić obrane ząbki
czosnku. Dodać
sól,
pieprz,
tymianek, liść i
goździk. Gotować ok. 30min. Po tym czasie wyłowić
liść laurowy i
goździk, a każdy ząbek
czosnku przecisnąć przez praskę. Zupę zdjąć z ognia. W osobnej miseczce
żółtka ubić z
oliwą na puszystą, jasną masę. Powoli wlewać do zupy cały czas, energicznie mieszając trzepaczką. Nie gotować. Podawać z grzankami. Można posypać
parmezanem.