Wykonanie
Składniki:10 małych
cytryn200 g gruboziarnistej
soli3
listki laurowe10 ziaren
pieprzu2 laski
cynamonuduży szklany słoik (wybierz taki w którym zmieści się 6
cytrynWykonanie:Słoik wysterylizuj (najprościej wstaw do piekarnika nagrzanego do 100 stopni i pozostaw tam przez 20 minut).Wyciśnij sok z 4
cytryn do dzbanka. Pozostałe
cytryny natnij na krzyż ale nie przecinaj ich do końca. Nadal muszą być ze sobą połączone. Do każdej wsyp łyżeczkę
soli i zaciśnij. Włóż je ciasno do słoików (nie zostawiaj miejsca). Dodaj
sok z cytryn,
liście laurowe,
pieprz i
cynamon. Dopełnij słoik
wodą. Szczelnie zamknij i pozostaw na miesiąc. Co jakiś czas wstrząśnij słoikiem (ale delikatnie).Smacznego!