ßßß Cookit - przepis na Kiszone cytryny

Kiszone cytryny

nazwa

Wykonanie

Składniki:
10 małych cytryn
200 g gruboziarnistej soli
3 listki laurowe
10 ziaren pieprzu
2 laski cynamonu
duży szklany słoik (wybierz taki w którym zmieści się 6 cytryn
Wykonanie:
Słoik wysterylizuj (najprościej wstaw do piekarnika nagrzanego do 100 stopni i pozostaw tam przez 20 minut).
Wyciśnij sok z 4 cytryn do dzbanka. Pozostałe cytryny natnij na krzyż ale nie przecinaj ich do końca. Nadal muszą być ze sobą połączone. Do każdej wsyp łyżeczkę soli i zaciśnij. Włóż je ciasno do słoików (nie zostawiaj miejsca). Dodaj sok z cytryn, liście laurowe, pieprz i cynamon. Dopełnij słoik wodą. Szczelnie zamknij i pozostaw na miesiąc. Co jakiś czas wstrząśnij słoikiem (ale delikatnie).
Smacznego!
Źródło:http://kropla-oliwy.blogspot.com/2014/05/kiszone-cytryny.html