Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!
Fava
Autor Agnieszka Kręglicka
Czas przygotowania: do 60 minut
Poziom trudności: łatwe
Region: kuchnia grecka
Ilość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (14 głosów)
Fava - składniki:
żółty
groch łuskany (100 g)
1 szkl
oliwysólpieprzlistek laurowysok z jednej
cytrynyczerwona cebula pokrojona w drobną kostkę
Fava - sposób przygotowania: Ugotować
groch do zupełnej miękkości w osolonej wodzie z
listkiem laurowym. Odcedzić, wyjąć listek.
Groch utrzeć na pastę w malakserze lub ręcznie drewnianym tłuczkiem. W czasie ucierania wlewać
oliwę i
sok z cytryny, doprawić
pieprzem i
solą. Podawać do
chleba posypane
cebulą.
Mille-feuille

zrumienią, pozostaw do ostygnięcia na patelni. Krem z
bitej śmietany,
mascarpone,
jogurtu lub
twarogu tym razem doprawiamy na słono, ostro, kwaśno. Pasuje też
majonez, mus z pieczonego
bakłażana, tzatziki, taramasalata - puszysta pasta z ikry
dorsza - lub fava - pasta z
grochu i
oliwy. Na zdjęciu mille
Więcej o Fava