ßßß Cookit - przepis na Fava

Fava

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Fava
Autor Agnieszka Kręglicka
Czas przygotowania: do 60 minut
Poziom trudności: łatwe
Region: kuchnia grecka
Ilość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (14 głosów)
Fava - składniki:
żółty groch łuskany (100 g)
1 szkl oliwy
sól
pieprz
listek laurowy
sok z jednej cytryny
czerwona cebula pokrojona w drobną kostkę
Fava - sposób przygotowania: Ugotować groch do zupełnej miękkości w osolonej wodzie z listkiem laurowym. Odcedzić, wyjąć listek. Groch utrzeć na pastę w malakserze lub ręcznie drewnianym tłuczkiem. W czasie ucierania wlewać oliwę i sok z cytryny, doprawić pieprzem i solą. Podawać do chleba posypane cebulą.
Mille-feuille
zrumienią, pozostaw do ostygnięcia na patelni. Krem z bitej śmietany, mascarpone, jogurtu lub twarogu tym razem doprawiamy na słono, ostro, kwaśno. Pasuje też majonez, mus z pieczonego bakłażana, tzatziki, taramasalata - puszysta pasta z ikry dorsza - lub fava - pasta z grochu i oliwy. Na zdjęciu mille
Więcej o Fava
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/5408299/fava/p