Wykonanie
Fava to żółta pasta grochowa z Grecji. Przygotowuje się ją z
grochu,
ziół i
oliwy. Można ją podawać jako dip z
cebulą i
białym chlebem.Idealnie nadaje się również do warzyw albo jako smarowidło do
chlebków pita. Ciekawa jestem, czy będzie Wam smakować:)Składniki:100 g
grochu żółtego,300 ml
wody,
czosnek,
liść laurowy,
czerwona cebula,
oliwa z oliwek,
sól i
pieprz.Wykonanie:Wykonanie favy jest bardzo proste.
Groch należy namoczyć przez noc. Na drugi dzień ostrożnie zagotować go w 300 ml
wody z 1 obranym ząbkiem
czosnku i 1
liściem laurowym. Gotować ok. 45 minut na wolnym ogniu, aż
groch się rozpadnie. Usunąć
liść laurowy, a
groch rozgnieść na puree. Doprawić dolą i
pieprzem.Podanie:Napełnić pastą miseczki, posypać 1 posiekaną
czerwoną cebulą i skropić 2 łyżkami
oliwy, najlepiej
oliwy Manoli . Podawać jako dip z
białym chlebem i lekkim
winem.zdjęcie w nagłówku - źródło: flickr.com/photos/wwny/5778312083