ßßß Cookit - przepis na Fava - żółta pasta grochowa

Fava - żółta pasta grochowa

nazwa

Wykonanie

Fava to żółta pasta grochowa z Grecji. Przygotowuje się ją z grochu, ziół i oliwy. Można ją podawać jako dip z cebulą i białym chlebem.
Idealnie nadaje się również do warzyw albo jako smarowidło do chlebków pita. Ciekawa jestem, czy będzie Wam smakować:)
Składniki:
100 g grochu żółtego,
300 ml wody,
czosnek,
liść laurowy,
czerwona cebula,
oliwa z oliwek,
sól i pieprz.
Wykonanie:
Wykonanie favy jest bardzo proste. Groch należy namoczyć przez noc. Na drugi dzień ostrożnie zagotować go w 300 ml wody z 1 obranym ząbkiem czosnku i 1 liściem laurowym. Gotować ok. 45 minut na wolnym ogniu, aż groch się rozpadnie. Usunąć liść laurowy, a groch rozgnieść na puree. Doprawić dolą i pieprzem.
Podanie:
Napełnić pastą miseczki, posypać 1 posiekaną czerwoną cebulą i skropić 2 łyżkami oliwy, najlepiej oliwy Manoli . Podawać jako dip z białym chlebem i lekkim winem.
zdjęcie w nagłówku - źródło: flickr.com/photos/wwny/5778312083
Źródło:http://blog.darygrecji.pl/przepisy-kuchni-greckiej-fava