Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 8(z pieczeniem / smażeniem): 180 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
kura 1 sztuk
włoszczyzna 1 sztuk
wąrtóbki kurze 150 gramów
masło 100 gramów
żółtka 2 sztuk
jajka 2 sztuk
ziele angielskie według uznania
liść laurowy 1 sztuk
goździki 1 sztuk
cebula 1 sztuk
bułka - czerstwa 1 sztuk
imbir według uznania
gałka muszkatołowa według uznania
bułka tarta według uznania
pieprz według uznania
sól według uznaniaWykonanie:Sprawioną, umytą
kurę włożyć do wrzącego
wywaru z
włoszczyzny i korzeni, ugotować. Wyjąć
mięso, ostudzić je , usunąć kości i skórę. Pokrojona
cebulę przesmażyć na połowie
masła, dodać
wątróbki i chwilę razem smażyć, po czym wrzucić pokrojoną w kostkę
bułkę, wymieszać, skropić
wywarem, przestudzić.
Mięso i
wątróbki zemleć 2-3
razy ( najlepiej przez sito do pasztetów), dodać
przyprawy,
jajka,
żółtka i 2-3 łyżki rosołu, wyrobić. Podłużną formę wysmarować
masłem, posypać
bułką tartą i napełnić masą. Piec 40-50 minut w średnio nagrzanym piekarniku. Podawać na zimno z
pieczywem i pikantnymi sosami.Uwagi:
Włoszczyzna (Bez
kapusty).Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
MięsaWielkanocDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: