ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 20(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czegojajka 6 sztukcukier 6 łyżek stołowychcukier waniliowy 1 sztuksól 1 szczyptamąka tortowa 6 łyżek stołowychmąka ziemniaczana 2 łyżek stołowychproszek do pieczenia 1 łyżek deserowychbudyń śmietankowy 2 sztukcukier 4 łyżek stołowychwoda 3 szklaneksok z cytryny 1 sztukgalaretka cytrynowa 1 sztukmasło 150 gramówcytryna 1,5 szklanekherbatniki 200 gramówcukier puder 1 szklanekskórka z cytryny kandyzowana 100 gramówWykonanie:Ciasto biszkoptowe: Ubić mikserem jajka (o temp. pokojowej) z 6 łyżkami cukru i szczyptą soli oraz z cukrem waniliowym na puch (ubijać 8-10 minut). Dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i delikatnie, łyżką, połączyć. Przełożyć do dużej blaszki, wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. piec ok. 25 minut w 165 stopniach, na jasno złoty kolor, wystudzić.Masa cytrynowa: ugotować 3 szklanki wody z 4 łyżkami cukru, dodać sok wyciśnięty z jednej cytryny oraz budyń wymieszany w 1/4 szklanki wody i ugotować budyń. Do gotującego budyniu dodać suchą galaretkę i wymieszać (nie gotować). Masa będzie przypominała kisiel, wystudzić. Miękkie masło utrzeć na puch, dodając stopniowo zimny budyń.Gotową masę cytrynową rozłożyć równomiernie na zimnym biszkopcie, wyrównać.Wycisnąć sok z jednej cytryny, dodać do niego 2-3 łyżki przegotowanej wody. W tym maczać herbatniki i układać na masie budyniowej.Lukier cytrynowy: cukier puder utrzeć z sokiem wyciśniętym z 1/2 cytryny.Lukrem posmarować ciastka i równomiernie posypać posiekaną kandyzowaną skórką cytrynową. Wstawić do lodówki na kilka godzin.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: