ßßß Cookit - przepis na Ciasto cytrynowe

Ciasto cytrynowe

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 20
(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 2
Składnik
Logo Ilość Czego
jajka 6 sztuk
cukier 6 łyżek stołowych
cukier waniliowy 1 sztuk
sól 1 szczypta
mąka tortowa 6 łyżek stołowych
mąka ziemniaczana 2 łyżek stołowych
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
budyń śmietankowy 2 sztuk
cukier 4 łyżek stołowych
woda 3 szklanek
sok z cytryny 1 sztuk
galaretka cytrynowa 1 sztuk
masło 150 gramów
cytryna 1,5 szklanek
herbatniki 200 gramów
cukier puder 1 szklanek
skórka z cytryny kandyzowana 100 gramów
Wykonanie:
Ciasto biszkoptowe: Ubić mikserem jajka (o temp. pokojowej) z 6 łyżkami cukru i szczyptą soli oraz z cukrem waniliowym na puch (ubijać 8-10 minut). Dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i delikatnie, łyżką, połączyć. Przełożyć do dużej blaszki, wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. piec ok. 25 minut w 165 stopniach, na jasno złoty kolor, wystudzić.
Masa cytrynowa: ugotować 3 szklanki wody z 4 łyżkami cukru, dodać sok wyciśnięty z jednej cytryny oraz budyń wymieszany w 1/4 szklanki wody i ugotować budyń. Do gotującego budyniu dodać suchą galaretkę i wymieszać (nie gotować). Masa będzie przypominała kisiel, wystudzić. Miękkie masło utrzeć na puch, dodając stopniowo zimny budyń.
Gotową masę cytrynową rozłożyć równomiernie na zimnym biszkopcie, wyrównać.
Wycisnąć sok z jednej cytryny, dodać do niego 2-3 łyżki przegotowanej wody. W tym maczać herbatniki i układać na masie budyniowej.
Lukier cytrynowy: cukier puder utrzeć z sokiem wyciśniętym z 1/2 cytryny.
Lukrem posmarować ciastka i równomiernie posypać posiekaną kandyzowaną skórką cytrynową. Wstawić do lodówki na kilka godzin.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/10057/Ciasto-cytrynowe