Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 20(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czego
jajka 6 sztuk
cukier 6 łyżek stołowych
cukier waniliowy 1 sztuk
sól 1 szczypta
mąka tortowa 6 łyżek stołowych
mąka ziemniaczana 2 łyżek stołowych
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
budyń śmietankowy 2 sztuk
cukier 4 łyżek stołowych
woda 3 szklanek
sok z cytryny 1 sztuk
galaretka cytrynowa 1 sztuk
masło 150 gramów
cytryna 1,5 szklanek
herbatniki 200 gramów
cukier puder 1 szklanek
skórka z cytryny kandyzowana 100 gramówWykonanie:Ciasto
biszkoptowe: Ubić mikserem
jajka (o temp. pokojowej) z 6 łyżkami
cukru i szczyptą
soli oraz z
cukrem waniliowym na puch (ubijać 8-10 minut). Dodać
mąki wymieszane z
proszkiem do pieczenia i delikatnie, łyżką, połączyć. Przełożyć do dużej blaszki, wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. piec ok. 25 minut w 165 stopniach, na jasno złoty kolor, wystudzić.Masa cytrynowa: ugotować 3 szklanki
wody z 4 łyżkami
cukru, dodać sok wyciśnięty z jednej
cytryny oraz
budyń wymieszany w 1/4 szklanki
wody i ugotować
budyń. Do gotującego budyniu dodać suchą
galaretkę i wymieszać (nie gotować). Masa będzie przypominała
kisiel, wystudzić. Miękkie
masło utrzeć na puch, dodając stopniowo zimny
budyń.Gotową masę
cytrynową rozłożyć równomiernie na zimnym
biszkopcie, wyrównać.Wycisnąć sok z jednej
cytryny, dodać do niego 2-3 łyżki przegotowanej
wody. W tym maczać
herbatniki i układać na
masie budyniowej.
Lukier cytrynowy:
cukier puder utrzeć z
sokiem wyciśniętym z 1/2
cytryny.Lukrem posmarować
ciastka i równomiernie posypać posiekaną kandyzowaną
skórką cytrynową. Wstawić do lodówki na kilka godzin.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: