Wykonanie
Dla naszych milusińskich przygotowałam pyszne kruche,
cytrynowe ciasteczka.Podczas kolejnego spotkania z Alą, tym razem na tarasowych pogaduchach, dostałam piękny prezent. Alutka obdarowała mnie 2 słoiczkami cudownego kremu lemon
curd. Sama chyba nie zabrałabym się za jego zrobienie. Choć po tarcie cytrynowej zmieniłam nastawienie do
cytrusowych deserów. Pomyślałam, że może by go wykorzystać do
ciasteczek. Przeszukałam dostępne propozycje i znalazłam świetny pomysł na blogu Moje wypieki .
Lemon
curd fajnie się zmienił po zapieczeniu w
galaretkę i był przez to jeszcze smaczniejszy :-) Zachęcam do zrobienia tych
ciasteczek. Dzieci zajadały z wielkim zadowoleniem, nawet mieliśmy w domu małą awanturkę, że już się skończyły;-)
Składniki:1 szklanka
mąki krupczatki,90 g
masła,1/4 szklanki
cukru pudru,1-2 łyżki
cukru,1
jajko1 łyżeczka startej
skórki z cytryny1 łyżka
soku z cytrynycukier waniliowy,0,5 łyżeczki
proszku do pieczeniaPrzygotowanie:Do
mąki wsypać wszystkie sypkie składniki, dodać w kawałkach
masło, siekać nożem. Wyrobić ciasto. Gotowe zawinąć w folię i włożyć do lodówki przynajmniej na 1 h.Ze schłodzonego ciasta robić nieduże kulki, układać na blasze pokrytej papierem do pieczenia, lekko spłaszczyć i zrobić szerokie wgłębienie, najlepiej nakrętką od butelki, żeby nie wypłynęło nadzienie. Łyżeczką nakładać lemon
curd.Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut. Przestudzić na kratce.