Wykonanie
Jeśli w Waszej lodówce zalegają
białka pozostałe po innych wypiekach - nie czekajcie dłużej - Koniecznie musicie zrobić tę babkę! Jest pyyyszna, delikatna, puszysta w sam raz cytrynowa. Dla nas - idealna. Przepis Asi znaleziony na stronie Słodkie fantazje - polecam Wam baaaardzo!Składniki:7-8
białek (ok 265g)200g
cukru16g
cukru waniliowegoszczypta
soli400g
mąki tortowej1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia250g stopionego
masła180ml letniego
mlekaskórka otarta z 1
cytrynysok z 1
cytrynyPiekarnik nagrzać do temp. 180 stopni
Białka ubić ze szczyptą
soli na sztywna pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo
cukier nie przerywając miksowania .
Białka powinny być bardzo sztywne i lśniące.W drugiej misce wymieszać przesianą
mąkę z
proszkiem do pieczenia.Do ubitej piany dodać
mleko,
masło, skórkę i sok oraz
mąkę. Całość bardzo dokładnie ale delikatnie wymieszać drewnianą
łopatką. Formę na babkę (24cm z kominem) natłuścić i oprószyć
kaszą manną. Ciasto wlać do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok 45 minut w temp. 180 stopniUpieczoną babkę wyjąć i odczekać ok. 15 minut. Po tym czasie wyjąc ją z formy i studzić na kratce.Składniki na
cytrynowy lukier:ok. 150g
cukru pudru2 łyżki
soku z cytrynyodrobinka gorącej
wodyponadto:kandyzowana
skórka cytrynowa do dekoracji lub otarta
skórka z cytrynyWszystkie składniki lukru bardzo dokładnie utrzeć łyżką. Lukrem polać wystudzoną babkę. Dowolnie udekorować. Smacznego :)