Wykonanie
Wielkanoc to na
stole czas lukrowanych bab i
baranków. Pamiętam z dzieciństwa
cukrowe baranki, kupowane w sklepie peesesu.
Baran lub zając z
cukru zawinięte w celofan przewiązany
cukrową wstążką stał paradnie na kredensie zapowiadając, że już niedługo Święta. Po Świętach można się było z nim rozprawić, ale niestety, nie był to smakołyk. Bardzo słodki, bardzo twardy, nawet bez kropli aromatu. Najprawdopodobniej kończył w śmietniku.
Czekoladowe figurki pojawiły się, gdy już nie byłam dzieckiem. Moje dzieci zawsze zjadały swoje zające i
baranki wielkanocne.Od kilku lat, odkąd mam foremkę Znkera zawsze w wielkanocnym koszyku mamy
baranka z ciasta babkowego. Poświęcony w kościele, zawsze jest zjadany podczas śniadania.
Baranek wielkanocny(Przepis pochodzi z opakowania foremki do pieczenia
baranka)2
jajka,120 g
masła,110 g
cukru,1
cukier waniliowy,szczypta
soli,160 g
mąki,pół łyżeczki
proszku do pieczenia.
Masło i
bułka tarta do przygotowania foremki
Masło utrzeć z
cukrem,
cukrem waniliowym i szczyptą
soli. Dodać po jednym
jajka. Na koniec dodać
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia.Foremkę dokładnie nasmarować
masłem, spiąć a następnie dokładnie wysypać
bułka tartą lub
mąką. Przełożyć ciasto, pamiętając, aby wypełniło głowę
baranka, która jest na dole.Piec 45 minut w 180 stopniach.Po wyjęciu z piekarnika odczekać 10 min. i wyjmować jeszcze ciepły wypiek.Zawsze robię wielokrotność wyżej opisanej receptury i piekę kilka
baranków dla znajomych. Formę mam jedna, więc ciasto, które czeka na swoja kolej przechowuje w lodówce.
Lukier1
białkookoło 200 g
cukru pudrułyżka
soku z cytrynyBiało należy utrzeć z
cukrem w makutrze lub mikserem. Mikser musi pracować powoli, aby nie napowietrzyć lukru.
Cukier dodajemy stopniowo. Do ostatecznej konsystencji doprowadzamy
lukier sokiem cytrynowym.
Lukier musi być gesty. Nanosimy na
baranka lub babkę za pomocą pędzla.Kto lubi kolorowe baby może ozdobić je elementami wyciętymi z lukru plastycznego własnej roboty. Na pewno będą wtedy bardziej atrakcyjne dla dzieci. Dzieci tez mogą wykonać takie ozdoby. Zwykle jest z tym wiele zabawy i radości.
Lukier plastyczny na płaskie ozdoby
cukrowe3 łyżeczki
żelatyny70 ml
wody600 g
cukru pudru75 g glukozy w proszku
Żelatynę zalać zimna
wodą i gdy napęcznieje rozpuścić ją w rondelku na łaźni
wodnej. Dodać glukozę i mieszać aż powstanie roztwór. Zdjąć z łaźni, przestudzić i dodać stopniowo przesiany
cukier puder. Przenieść na blat i wyrobić jak ciasto, podsypując
cukrem pudrem. Można też smarować blat i ręce
Plantą. Podzielić masę na kawałki i zabawić barwnikami żelowymi.Masa ładnie się wałkuje. Nie wysycha tak szybko. Ozdoby długo są plastyczne i nie łamią się.