ßßß
Składniki:
1 szklanka białek (8 szt.)1,5 szklanki cukru3 szklanki przesianej mąki1 łyżeczka proszku do pieczeniaskórka otarta z jednej cytryny (niewoskowanej)sok z połowy cytryny1 szklanka olejupół szklanki mleka (temp. pokojowa)Dodatkowo do przygotowania lukru:1 szklanka cukru pudrukilka łyżek soku z cytryny lub gorącej wodyPrzygotowanie:1. Białka ubić na sztywno razem z cukrem.2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i skórką cytrynową.3. Do białek (ciągle miksując) dodawać stopniowo na przemian: olej, mleko i mieszankę mąki. Na koniec dodać sok z cytryny, wymieszać.4. Masę przelać do formy wysmarowanej masłem i piec przez ok. 45 min. w piekarniku nagrzanym do 180° C (na najniższym poziomie).5. Ostudzoną babkę polać lukrem: cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny/ wodą. Jeśli będzie zbyt gęsty dodać trochę więcej soku/ wody, jeśli zbyt rzadki - dosypać cukru pudru. Na koniec babkę można posypać kandyzowanym cytronem.