Wykonanie
Tym wypiekiem jestem zaskoczona, oczywiście pozytywnie. Babkę zrobiłam przez przypadek - zostało mi sporo
białek po pączkach i kremie brulee, więc poszukałam przepisu na ich wykorzystanie. Prostszego nie mogłam znaleźć :) Babka wyszła baaardzo smaczna - puszysta, wilgotna i mięciutka o orzeźwiającym
cytrynowym smaku. Polecam serdecznie.
Składniki:
1 szklanka
białek (8 szt.)1,5 szklanki
cukru3 szklanki przesianej
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczeniaskórka otarta z jednej
cytryny (niewoskowanej)sok z połowy
cytryny1 szklanka
olejupół szklanki
mleka (temp. pokojowa)Dodatkowo do przygotowania lukru:1 szklanka
cukru pudrukilka łyżek
soku z cytryny lub gorącej
wodyPrzygotowanie:1.
Białka ubić na sztywno razem z
cukrem.2.
Mąkę wymieszać z
proszkiem do pieczenia i
skórką cytrynową.3. Do
białek (ciągle miksując) dodawać stopniowo na przemian:
olej,
mleko i mieszankę
mąki. Na koniec dodać
sok z cytryny, wymieszać.4. Masę przelać do formy wysmarowanej
masłem i piec przez ok. 45 min. w piekarniku nagrzanym do 180° C (na najniższym poziomie).5. Ostudzoną babkę polać lukrem:
cukier puder wymieszać z
sokiem z cytryny/
wodą. Jeśli będzie zbyt gęsty dodać trochę więcej soku/
wody, jeśli zbyt rzadki - dosypać
cukru pudru. Na koniec babkę można posypać kandyzowanym
cytronem.