ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czegomąka 1 szklanekmargaryna 100 gramówjajka 3 sztukcukier 100 gramówproszek do pieczenia 0,5 łyżek deserowychsól 2 szczyptamleko 0,5 litrówryż 130 gramówCynamon 0,5 łyżek deserowychcytryna 1 sztukwisnie 1 szklanekmandarynki, puszka 1 sztukmąka ziemniaczana 1 łyżek deserowychcukier waniliowy 20 gramówcukier puder według uznaniaWykonanie:Ciasto: z mąki, jajka, szczypty soli, proszku, margaryny i 50g cukru wyrobić ciasto i odstawić na 1h do lodówki.Zagotować mleko z ryżem i 20g cukru, przykryć i pozostawić na 40 minut w cieple, aby napęczniał, ostudzić.2 żółtka z 30h cukru, cynamonem i skórką startą z cytryny ubić mikserem na krem. Owoce osaczyć.Ryż wymieszać z mąką ziemniaczaną oraz masą żółtkową i połową owoców. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno i połączyć z ryżem.Rozwałkowanym ciastem wylepić średnią tortownicę wyścieloną papierem do pieczenia. Zawinąć obrzeża, kilka razy nakłuć widelcem powierzchnię. Ryż rozłożyć na cieście i piec ok. 35 minut w 200 stopniach. Ciasto posypać cukrem pudrem i podawać z sosem owocowym.Sos: wymieszać sok z owoców z cukrem waniliowym i pozostałymi owocami.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: