Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 5SkładnikLogo Ilość Czego
filet rybny 1 kilogramów
marchew 1.5 kilogramów
pietruszka 2 sztuk
seler 1 sztuk
cebula 2 sztuk
przyprawa do ryb 0.5 sztuk
pieprz według uznania
sól według uznania
mąka 3 łyżek stołowych
olej według uznania
wywar z wawrzyw 0.5 szklanek
cukier według uznania
ketchup 2 łyżek stołowychWykonanie:
Filet rybny rozmrozić, osączyć z
wody, z obu stron posolić, popieprzyć i obsypać przyprawą do ryb. Panierować w
mące i smażyć z obu stron na rumiano.
Marchewkę,
pietruszkę i
seler oczyścić, zetrzeć na grubych oczkach, włożyć do garnka, zalać
wodą, posolić i gotować do miękkości. Odcedzić, zachować ok. 0,5 litra
wywaru.Oczyszczoną
cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na
oleju. Połączyć z ugotowanymi warzywami.Do rondelka dać
olej, ok. 0,5 szklanki
wywaru,
przecier pomidorowy, doprawić do smaku
cukrem,
solą ,
pieprzem i
ketchupem. Mieszając doprowadzić do połączenia się składników i do zagotowania. Połączyć z warzywami, dobrze wymieszać.Usmażone filety podzielić na małe porcje. W półmisku układać warstwami : warzywa wymieszane z sosem – warstwa małych porcji
ryby – warstwa warzyw itd.. Zakończyć warstwą warzyw. Zimną potrawę dać do lodówki na kilka godzin, aby przeszła aromatem i smakiem składników.Uwagi:Sos:
olej – 3 łyżki,
przecier pomidorowy – 3 łyżki,
wywar z warzyw – 0,5 szklanki,
cukier,
sól,
pieprz do smaku,
ketchup – 2 łyżkiAutor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Potrawy z RybWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: