ßßß Cookit - przepis na Ryba po grecku Beci

Ryba po grecku Beci

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 6
(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 5
Składnik
Logo Ilość Czego
filet rybny 1 kilogramów
marchew 1.5 kilogramów
pietruszka 2 sztuk
seler 1 sztuk
cebula 2 sztuk
przyprawa do ryb 0.5 sztuk
pieprz według uznania
sól według uznania
mąka 3 łyżek stołowych
olej według uznania
wywar z wawrzyw 0.5 szklanek
cukier według uznania
ketchup 2 łyżek stołowych
Wykonanie:
Filet rybny rozmrozić, osączyć z wody, z obu stron posolić, popieprzyć i obsypać przyprawą do ryb. Panierować w mące i smażyć z obu stron na rumiano.
Marchewkę, pietruszkę i seler oczyścić, zetrzeć na grubych oczkach, włożyć do garnka, zalać wodą, posolić i gotować do miękkości. Odcedzić, zachować ok. 0,5 litra wywaru.
Oczyszczoną cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju. Połączyć z ugotowanymi warzywami.
Do rondelka dać olej, ok. 0,5 szklanki wywaru, przecier pomidorowy, doprawić do smaku cukrem, solą , pieprzem i ketchupem. Mieszając doprowadzić do połączenia się składników i do zagotowania. Połączyć z warzywami, dobrze wymieszać.
Usmażone filety podzielić na małe porcje. W półmisku układać warstwami : warzywa wymieszane z sosem – warstwa małych porcji ryby – warstwa warzyw itd.. Zakończyć warstwą warzyw. Zimną potrawę dać do lodówki na kilka godzin, aby przeszła aromatem i smakiem składników.
Uwagi:
Sos: olej – 3 łyżki, przecier pomidorowy – 3 łyżki, wywar z warzyw – 0,5 szklanki, cukier, sól, pieprz do smaku, ketchup – 2 łyżki
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Potrawy z Ryb
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/3657/Ryba-po-grecku-Beci