ßßß Cookit - przepis na Ryba w jarzynach

Ryba w jarzynach

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 5
(z pieczeniem / smażeniem): 40 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 3
Ilość ocen : 2
Składnik
Logo Ilość Czego
filet z dorsza 1.2 kilogramów
mąka pszenna 3 łyżek deserowych
marchew 2 sztuk
pietruszka 1 sztuk
seler 15 dekagramów
por 10 dekagramów
cebula 2 sztuk
olej 1 szklanek
przecier pomidorowy 1 sztuk
natka pietruszki według uznania
cukier 1 łyżek stołowych
pieprz biały 1 łyżek deserowych
sól 1 łyżek stołowych
Wykonanie:
Filety opłukać, osączyć, podzielić na porcje, lekko posolić i odstawić na 20 minut. Następnie obtaczać je w mące i smażyć na połowie oleju na złoty kolor. Warzywa korzeniowe oczyścić, umyć i zetrzeć na tarce do jarzyn. Por i cebulę obrać i drobno pokroić. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i podsmażyć cebulę i por. Warzywa poddusić na pozostałym oleju, następnie wlać 1 szklankę wody i dalej dusić na małym ogniu. Po 20 minutach dodać przecier pomidorowy, cebulę i por, doprawić solą, pieprzem i cukrem. Rybę wyłożyć do salaterki lub na głęboki półmisek, przykryć gorącymi warzywami i przybrać natką pietruszki.
Uwagi:
Możemy użyć także morszczuka lub halibuta.
Potrawy z Ryb
Komentarze:
Autor: martunia0704
Data: 2009-04-23
Najlepszy przepis na rybę!
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/109/Ryba-w-jarzynach