ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 8(z pieczeniem / smażeniem): 150 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegomostek cielecy 2 kilogramówbułki czerstwe 4 sztukjajka 3 sztukśmietana 4 łyżek stołowychmleko 200 mililitrówpieprz według uznaniasól według uznaniagałka muszkatołowa według uznaniacebulka 5 sztuknatka pietruszki 3 łyżek stołowychmasło 60 gramówseler 150 gramówmarchew 3 sztukwywar mięsny 500 mililitrówwino białe 125 mililitrówśmietana 125 litrówWykonanie:W mięsie zrobić nacięcie, umyć i osuszyć. Natrzeć w środku i z zewnątrz sola oraz pieprzem. Bułki pokroić w kostkę, a jajka wymieszać z 4 łyżkami śmietany i mlekiem. Doprawić pieprzem, sola oraz gałką i zalać bułki.Oczyszczone 2 cebule pokroić w kostkę i poddusić z posiekana natką na łyżce masła. Wymieszać z bułkami i masą napełnić wnętrze mostka. Otwór spiąć wykałaczką lub zszyć nicią kuchenną. Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. W brytfannie roztopić pozostałe masło i podsmażyć mięso. Oczyszczone 3 cebule pokroić na ćwiartki. oczyszczone marchewki i selera drobno pokroić. Dodać do mięsa i smażyć, aż lekko zmienią kolor. Wlać 250 ml wywaru mięsnego. Brytfannie wstawić do gorącego piekarnika, a po 30 minutach mięso obrócić. Temperaturę zmniejszyć do 190 stopni i piec jeszcze ok. 90 minut, często polewając sosem. W razie potrzeby można dolać trochę wywaru. Upieczone mięso wyjąć i odstawić na 15 minut. Sos z pieczenia zagotować z winem, wymieszać z gęstą śmietaną i doprawić do smaku sola oraz pieprzem. Pieczeń pokroić i podawać polaną sosem, ze szpeclami (kluski kładzione) i brokułami.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z MięsaWielkanocWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: