ßßß Cookit - przepis na Pieczarki z mięsnymi kulkami

Pieczarki z mięsnymi kulkami

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 12
(z pieczeniem / smażeniem): 40 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
mięso mielone drobiowe 500 gramów
pieczarki 12 sztuk
cebula 1 sztuk
bułka tarta 1 łyżek stołowych
jajka 1 sztuk
masło 2 łyżek stołowych
ser żółty 2 plastry
olej 3 łyżek stołowych
curry według uznania
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Umyć, osuszyć duże pieczarki i wyciąć ogonki. Mięso wymieszać z jajkiem, bułka tartą, posiekana cebulą, doprawić do smaku solą, pieprzem oraz curry. Dobrze wyrobić. Z masy formować niewielkie kulki, obsmażyć je ze wszystkich stron na łyżce oleju. Naczynie żaroodporne wysmarować łyżką oleju, ułożyć kapelusze pieczarek, do każdego włożyć kawałek masła i kulkę mięsną. Ser pokroić na kwadraty i ułożyć na mięsie. Piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Przed podaniem posypać natka pietruszki lub listkami selera. Podawać z grzankami z masłem czosnkowym lub bagietką oraz musztardą i keczupem.
Uwagi:
Do mięsa można dodać łyżkę suszonych przypraw: tymianek, oregano, imbir.
Bułkę tartą można zastąpić kaszą manną.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Grzybów
Potrawy z Mięsa
Potrawy z serem
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/9968/Pieczarki-z-miesnymi-kulkami