ßßß Cookit - przepis na Pieczarki faszerowane mięsem.

Pieczarki faszerowane mięsem.

nazwa

Wykonanie

Pieczarki faszerowane są łatwe w przygotowaniu i przywołują smaki dzieciństwa. Podawać można je jako przystawkę, przekąskę lub element dania głównego. Zapiekane faszerowane pieczarki smakują rewelacyjnie ze świeżym, chrupiącym pieczywem.
Składniki:
8-10 dużych pieczarek
0,4 kg mielonego mięsa
1 cebula
10 dag startego na drobnych oczkach tarki żółtego sera
1 jajko
łyżka oleju
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Cebulę obieramy i drobno siekamy. Pieczarki oczyszczamy, odcinamy trzonki i wydrążamy. Pozostały miąższ drobno kroimy i razem z cebulą podsmażamy. Odstawiamy do wystygnięcia.
Do mięsa wbijamy jajko, dodajemy mielone mięso, pieprz i sól do smaku, a następnie dokładnie mieszamy. Nakładamy masę na pieczarki, lekko dociskamy.
Formę natłuszczamy lub wykładamy folią aluminiową i układamy w niej jeden obok drugiego kapelusze pieczarek. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekamy około 20 minut. Pod koniec zapiekania posypujemy każdą pieczarkę odrobiną startego sera.
Smacznego :)
Źródło:http://symfoniasmakowa.blogspot.com/2014/11/blog-post.html