Wykonanie
Pieczarki faszerowane są łatwe w przygotowaniu i przywołują smaki dzieciństwa. Podawać można je jako przystawkę, przekąskę lub element dania głównego. Zapiekane faszerowane
pieczarki smakują rewelacyjnie ze świeżym, chrupiącym
pieczywem.Składniki:
8-10 dużych
pieczarek0,4 kg
mielonego mięsa1
cebula10 dag startego na drobnych oczkach tarki
żółtego sera1
jajkołyżka
olejusól,
pieprz do smakuPrzygotowanie:
Cebulę obieramy i drobno siekamy.
Pieczarki oczyszczamy, odcinamy trzonki i wydrążamy. Pozostały miąższ drobno kroimy i razem z
cebulą podsmażamy. Odstawiamy do wystygnięcia.Do
mięsa wbijamy
jajko, dodajemy
mielone mięso,
pieprz i
sól do smaku, a następnie dokładnie mieszamy. Nakładamy masę na
pieczarki, lekko dociskamy.Formę natłuszczamy lub wykładamy folią aluminiową i układamy w niej jeden obok drugiego kapelusze
pieczarek. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekamy około 20 minut. Pod koniec zapiekania posypujemy każdą
pieczarkę odrobiną
startego sera.Smacznego :)