Wykonanie
sobota, 26 Marzec 2011, autor: blue_megi, Brak Komentarzy »Faszerowane
pieczarki to danie z którym każdy, nawet początkujący kucharz świetnie sobie poradzi. A efekt murowany! Pachnące, soczyste z chrupiącą
serową posypką. To jest to!
Składniki:10 dużych
pieczarek0,5 kg
mielonego mięsa wieprzowo – wołowego1
cebula5-10 dag startego na drobnych oczkach tarki
żółtego sera1
jajkołyżka
olejusól,
pieprz do smakuW głębokim rondlu rozgrzewamy
olej.
Cebulę obieramy i drobno siekamy. Wrzucamy na rozgrzany
olej, podsmażamy aż delikatnie się zezłoci. Dodajemy
mielone mięso,
pieprz i
sól do smaku. Smażymy na małym ogniu.
Pieczarki oczyszczamy i delikatnie ukręcamy trzonki. Trzonki drobno kroimy i dodajemy do
mięsa. Smażymy, często mieszając żeby odparowało jak najwięcej powstałego sosu. Odstawiamy, aby wystygło.Formę żaroodporną natłuszczamy i układamy w niej jeden obok drugiego kapelusze
pieczarek.Do wystudzonego
mięsa wbijamy
jajko i mieszamy dokładnie. Nakładamy masę na
pieczarki, lekko dociskając. Wstawiamy formę do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekamy około 20 minut. Pod koniec zapiekania posypujemy każdą
pieczarkę odrobiną
startego sera. Podajemy na gorąco.