Wykonanie
« Powrót  Makowiec

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 16(z pieczeniem / smażeniem): 160 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 500 gramów
drożdże 60 gramów
cebula 0,5 szklanek
cukier waniliowy 10 gramów
śmietana 0,5 szklanek
żółtka 4 szklanek
masło 1 kostekmasa makowa 400 gramów
jajka 2 szklanek
miód płynny 3 łyżek stołowychskórka otazta z
cytryny 1 łyżek deserowych
cukier puder 1 szklanek
cytryna 1 sztuk
skórka pomarańczowa kandyzowana według uznaniaWykonanie:
Drożdże rozetrzeć z łyżką
cukru, wymieszać ze
śmietaną i
żółtkami.
Mąkę połączyć z
masłem, dodać
cukier,
cukier waniliowy i rozczyn, zagnieść ciasto i odstawić na 45 minut.Do masy makowej dodać 2
żółtka,
miód,
skórkę z cytryny i delikatnie wymieszać z pianą ubitą na sztywno z 2
białek.Ciasto rozwałkować na 2 prostokąty. Rozsmarować na nich masę
makową, zwinąć i włożyć do 2 wąskich, podłużnych blaszek, wyścielonych papierem do pieczenia. Odstawić na 30 minut. Piec ok. 50 minut w 180 stopniach.
Lukier:
cukier puder utrzeć z
sokiem z cytryny.Zimne ciasto polukrować i ozdobić skórką z
pomarańczy.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaWielkanocWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: