ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 16(z pieczeniem / smażeniem): 160 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czegomąka 500 gramówdrożdże 60 gramówcebula 0,5 szklanekcukier waniliowy 10 gramówśmietana 0,5 szklanekżółtka 4 szklanekmasło 1 kostekmasa makowa 400 gramówjajka 2 szklanekmiód płynny 3 łyżek stołowychskórka otazta z cytryny 1 łyżek deserowychcukier puder 1 szklanekcytryna 1 sztukskórka pomarańczowa kandyzowana według uznaniaWykonanie:Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, wymieszać ze śmietaną i żółtkami. Mąkę połączyć z masłem, dodać cukier, cukier waniliowy i rozczyn, zagnieść ciasto i odstawić na 45 minut.Do masy makowej dodać 2 żółtka, miód, skórkę z cytryny i delikatnie wymieszać z pianą ubitą na sztywno z 2 białek.Ciasto rozwałkować na 2 prostokąty. Rozsmarować na nich masę makową, zwinąć i włożyć do 2 wąskich, podłużnych blaszek, wyścielonych papierem do pieczenia. Odstawić na 30 minut. Piec ok. 50 minut w 180 stopniach.Lukier: cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny.Zimne ciasto polukrować i ozdobić skórką z pomarańczy.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaWielkanocWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: