ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegodrożdże 40 gramówcukier 0,75 szklanekśmietana 5 łyżek stołowychmąka 2,5 szklanekjajka 4 sztukżółtka 6 sztukcukier waniliowy 2 sztukmasło 150 gramówskórka pomarańczowa kandyzowana według uznaniacukier puder 1 szklaneksok z cytryny 3 łyżek stołowychWykonanie:Drożdże wymieszać z łyżeczka cukru, letnią śmietaną oraz 3 łyżkami maki i odstawić w ciepłe miejsce, by wyrosły. Miękkie masło utrzeć na puch, ucierając, wsypać pół szklanki cukru, a potem dodać po jednym 10 żółtak (ucierać mikserem 15 minut, w makutrze dwa razy dłużej). Wyrośnięty rozczyn wlać do masy żółtkowej i ucierać ją 5 minut. Wsypać przesiana mąkę i starannie utrzeć ciasto drewniana łyżką. Z białek oraz szczypty soli ubić sztywna pianę. Wsypać do piany resztę cukru oraz cukier waniliowy i ubijać, aż będzie lśniąca. Delikatnie wymieszać ja z ciastem. Dodać skórkę pomarańczowa i wymieszać Przełożyć ciasto do wysmarowanej masłem i oproszonej mąką dużej formy z kominem do bab tak, by sięgało do połowy jej wysokości. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość wstawić do piekarnika nagrzanego do 140 stopni, a gdy jeszcze trochę podrośnie, podwyższyć temperaturę do 180 stopni. Piec jeszcze ok. 40 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem. Jeszcze ciepłą posmarować lukrem utartym z cukru pudru i soku z cytryny.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaWielkanocDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: