Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
drożdże 40 gramów
cukier 0,75 szklanek
śmietana 5 łyżek stołowych
mąka 2,5 szklanek
jajka 4 sztuk
żółtka 6 sztuk
cukier waniliowy 2 sztuk
masło 150 gramów
skórka pomarańczowa kandyzowana według uznania
cukier puder 1 szklanek
sok z cytryny 3 łyżek stołowychWykonanie:
Drożdże wymieszać z łyżeczka
cukru, letnią
śmietaną oraz 3 łyżkami
maki i odstawić w ciepłe miejsce, by wyrosły. Miękkie
masło utrzeć na puch, ucierając, wsypać pół szklanki
cukru, a
potem dodać po jednym 10
żółtak (ucierać mikserem 15 minut, w makutrze dwa
razy dłużej). Wyrośnięty rozczyn wlać do masy
żółtkowej i ucierać ją 5 minut. Wsypać przesiana
mąkę i starannie utrzeć ciasto drewniana łyżką. Z
białek oraz szczypty
soli ubić sztywna pianę. Wsypać do piany resztę
cukru oraz
cukier waniliowy i ubijać, aż będzie lśniąca. Delikatnie wymieszać ja z
ciastem. Dodać
skórkę pomarańczowa i wymieszać Przełożyć ciasto do wysmarowanej
masłem i oproszonej
mąką dużej formy z kominem do bab tak, by sięgało do połowy jej wysokości. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość wstawić do piekarnika nagrzanego do 140 stopni, a gdy jeszcze trochę podrośnie, podwyższyć temperaturę do 180 stopni. Piec jeszcze ok. 40 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem. Jeszcze ciepłą posmarować lukrem utartym z
cukru pudru i
soku z cytryny.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaWielkanocDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: