Wykonanie
Prosta receptura szkolna na pyszne półfrancuzy z
jabłkiem. U nas zniknęły w jeden dzień :)Składniki:250 g
mąki225 g
masła1
jajko1
żółtko125 g
śmietany20 g
cukru waniliowego700 g kwaśnych
jabłek100 g
cukru pudruMąkę przesiać na stolnicę i posiekać zimnym
masłem. Dodać
cukier waniliowy,
jajko i
żółtko,
śmietanę. Zarobić ciasto, przełożyć do miski, przykryć i schłodzić w lodówce min. 1 godz., a najlepiej 10-12 godz.Ciasto rozwałkować na grubość 0 , 5 cm, wyciąć szklanką krążki o średnicy 8 cm.
Jabłka umyć, obrać i podzielić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę podzielić na 2 części.Na wyciśnięte krążki ciasta układać cząstki
jabłka, "gniazdem nasiennym" do środka. Krążek złożyć na pół i przycisnąć. Ułożyć na blasze. Piec 10 - 15 min w temp. 2 20 ° C, na złoty kolor.Upieczone
ciastka posypać
cukrem pudrem.Smacznego :)