ßßß
Prosta receptura szkolna na pyszne półfrancuzy z jabłkiem. U nas zniknęły w jeden dzień :)Składniki:250 g mąki225 g masła1 jajko1 żółtko125 g śmietany20 g cukru waniliowego700 g kwaśnych jabłek100 g cukru pudruMąkę przesiać na stolnicę i posiekać zimnym masłem. Dodać cukier waniliowy, jajko i żółtko, śmietanę. Zarobić ciasto, przełożyć do miski, przykryć i schłodzić w lodówce min. 1 godz., a najlepiej 10-12 godz.Ciasto rozwałkować na grubość 0 , 5 cm, wyciąć szklanką krążki o średnicy 8 cm.Jabłka umyć, obrać i podzielić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę podzielić na 2 części.Na wyciśnięte krążki ciasta układać cząstki jabłka, "gniazdem nasiennym" do środka. Krążek złożyć na pół i przycisnąć. Ułożyć na blasze. Piec 10 - 15 min w temp. 2 20 ° C, na złoty kolor.Upieczone ciastka posypać cukrem pudrem.Smacznego :)