ßßß Cookit - przepis na Ciastka półfrancuskie z jabłkami

Ciastka półfrancuskie z jabłkami

nazwa

Wykonanie

Prosta receptura szkolna na pyszne półfrancuzy z jabłkiem. U nas zniknęły w jeden dzień :)
Składniki:
250 g mąki
225 g masła
1 jajko
1 żółtko
125 g śmietany
20 g cukru waniliowego
700 g kwaśnych jabłek
100 g cukru pudru
Mąkę przesiać na stolnicę i posiekać zimnym masłem. Dodać cukier waniliowy, jajko i żółtko, śmietanę. Zarobić ciasto, przełożyć do miski, przykryć i schłodzić w lodówce min. 1 godz., a najlepiej 10-12 godz.
Ciasto rozwałkować na grubość 0 , 5 cm, wyciąć szklanką krążki o średnicy 8 cm.
Jabłka umyć, obrać i podzielić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę podzielić na 2 części.
Na wyciśnięte krążki ciasta układać cząstki jabłka, "gniazdem nasiennym" do środka. Krążek złożyć na pół i przycisnąć. Ułożyć na blasze. Piec 10 - 15 min w temp. 2 20 ° C, na złoty kolor.
Upieczone ciastka posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchniabetti.blogspot.com/2014/05/ciastka-pofrancuskie-z-jabkami.html