Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 14(z pieczeniem / smażeniem): 40 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
śmietana kremówka 1 litrów
mleko 1 litrów
jajka 6 sztuk
masło 250 gramów
cukier puder 150 gramów
rodzynki 100 gramów
migdały 50 gramów
skórka pomarańczowa kandyzowana 50 gramów
laska wanilii 0,5 sztuk
owoce cytrusowe według uznaniaWykonanie:Zagotować
mleko z
wanilią. Do rondla wbić
jajka i zalać je wrzącym
mlekiem, dodać
śmietanę i gotować na bardzo małym ogniu tak długo, aż masa się z warzy. Przecedzić ja przez gazę.
Twarożek dobrze osączyć i wystudzić.Miękkie
masło utrzeć z
cukrem na puszysta masę. Ucierając, stopniowo dodawać
twarożek.
Rodzynki i
migdały osobno zalać wrzątkiem. Odstawić na kilka minut i osączyć.
Migdały obrać ze skórki, kilka odłożyć do dekoracji.
Rodzynki osączyć i osuszyć.
Bakalie posiekać i dodać do masy twarogowej. Wymieszać ze
skórką pomarańczową.Gazę zmoczyć zimna
wodą, wycisnąć i wyłożyć nią formę na babkę. Masę przełożyć do formy i wstawić na noc do lodówki. przed podaniem paschę przełożyć na talerz i udekorować.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaPotrawy z
seremWielkanocDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: