Wykonanie
Nadzienie kajmakowe i to takie z
mleka gotowanego w puszce jest chyba najprostszym i najbardziej popularnym nadzieniem do mazurka. Zawsze gotuję od razu 2-3 puszki bo przy okazji robię szalonego cielaczka . I zupełnie nic nie szkodzi, że Wielkanoc już dawno minęła a ja ten przepis podaję dopiero dzisiaj bo możecie sobie upiec takiego mazurka w dowolnym czasie a latem, zamiast
owoców suszonych, przybrać go świeżymi.Żarłoczek nazwał tego mazurka mazurkiem góralskim bo wzór ponoć tak mu się jakoś skojarzył. Nie wnikałam, jak zwał tak zwał. Było słodko i smakowicie a to najważniejsze.Ilość składników na ciasto wystarczy do upieczenia dwóch mazurków, ale nadzienie jest do jednego bo drugi, na takim samym spodzie, zrobiłam z nadzieniem
czekoladowym .
czas przygotowania: 30 minut + czas pieczenia ciasta + gotowanie kajmaku + etapy chłodzeniaskładniki:CIASTO na 2 mazurki - 140 g
masła50 g
cukru pudru1
jajko200 g
mąki pszennej, luksusowej50 g mielonych
migdałów1 szczypta
soli1 łyżeczka pasty waniliowej albo ziarenka z jednej
laski waniliiNADZIENIE do 1 mazurka - 1 puszka
mleka skondensowanego słodzonegokilka łyżeczek
dżemu z czarnej porzeczkidodatkowo:
migdały blanszowanesuszona miechunka albo
rodzynkiskórka pomarańczowa smażona
pistacje łuskane, niesolone
Jak zrobić mazurek z
kajmakiem i bakaliami?Puszkę z
mlekiem, bez otwierania, włożyłam do garnka i zalałam zimną
wodą tak żeby była całkowicie przykryta. Gotowałam 3 godziny, pod przykryciem, pilnują żeby cały czas
woda zakrywała całą puszkę. Po tym czasie wyjęłam ją i zostawiłam do przestudzenia. Oczywiście można kajmak ugotować samemu, ale lubię właśnie taki.CIASTO - miękkie
masło utarłam z
cukrem aż nabrało puszystości i zbielało. Wbiłam
jajko i dalej ucierając stopniowo dodawałam
mąkę wymieszaną z
solą i
migdałami. Dodałam też
wanilię. Kiedy składniki się połączyły zagniotłam ciasto lekko rękami i podzieliłam na 2 mniej więcej równe części. Jedną z nich rozwałkowałam na posypanej
mąkę stolnicy na okrągły placek śr. ok. 27-28 cm. Nawinęłam ciasto na wałek i przeniosłam na formę do tarty śr. 23 cm. Docisnęłam płat ciasta delikatnie do dna i
boków formy, ew. nadmiar odcięłam nożykiem. Powierzchnię ciasta nakłułam gęsto widelcem i odłożyłam foremkę do lodówki na godzinę.Schłodzone ciasto wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piekłam 15-20 minut aż mocno się zrumieniło. Ostudziłam.NADZIENIE - schłodzone ciasto wyjęłam z formy. Na spód nałożyłam
dżem z czarnej porzeczki i rozsmarowałam go. Ja nie przecieram
dżemu, ale jeśli drażnią Was pesteczki
porzeczek to zróbcie to. Następnie wyłożyłam na wierzch jeszcze ciepły, ale już nie gorący, kajmak i też równo rozsmarowałam. Na górze ułożyłam dodatki czyli sparzone i obrane ze skórki
migdały,
suszone owoce miechunki, pokrojoną w drobną kostkę
skórkę pomarańczową i posiekane
pistacje. Dobór
bakali jest dowolny, użyłam takich jakie miałam pod ręką z Wy
weźcie te, które lubicie najbardziej. Przy dekorowaniu na pewno chętnie pomogą dzieci.Gotowego mazurka odłożyłam na przynajmniej kilkanaście godzin bo kiedy trochę odpocznie to jest smaczniejszy.Takie kruche ciasto możecie wykorzystywać także do innych mazurków i do
tarta z różnymi nadzieniami, jest dość uniwersalne.