Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 20 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 3SkładnikLogo Ilość Czego
filet z kurczaka 4 sztuk
olej 4 łyżek stołowych
papryka kolorowa 4 sztuk
ogórek zielony 400 gramów
cebula 4 sztuk
natka pietruszki, gałązki 8 sztuk
koperek, gałązki 8 kostek
czosnek 4 ząbki
jogurt naturalny 200 gramów
majonez 150 gramów
sok z cytryny 2 łyżek stołowych
oliwki marynowane 8 sztuk
sól według uznania
pieprz według uznaniaWykonanie:Umyte, osuszone filety usmażyć na rozgrzanym
oleju z obu stron na złoty kolor (ok. 10 minut). Zdjąć z patelni, oprószyć
solą oraz
pieprzem, odstawić w ciepłe miejsce.Oczyszczoną
paprykę pokroić w paseczki, a umyty
ogórek pokroić w kostkę. Oczyszczoną
cebulę pokroić w plasterki. Opłukaną
natkę i
koperek posiekać (trochę odłożyć do dekoracji). Oczyszczony
czosnek rozdrobnić.Sos:
jogurt wymieszać z
majonezem, dodać
sok cytrynowy,
czosnek i połowę posiekanych
ziół, doprawić do smaku
solą i
pieprzemOgórek,
paprykę i
cebulę wymieszać, przełożyć na talerz. Polać przygotowanym sosem i posypać pozostałą
zieleniną. Obok położyć pokrojone w plastry
filety z kurczaka. Udekorować gałązkami
ziół i
oliwkami. Podawać z
bagietką posmarowaną
masłem.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Potrawy z
MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: