Wykonanie
Prawdziwy falafel, który podawany jest w krajach arabskich, powinien być zrobiony z suchej,
soczewicy. Bez obgotowywania, tylko wcześniej namoczonej i
potem zmielonej. Po pierwsze nie mam maszynki do mielenia i bałam się, że malaxer nie da sobie rady, a po drugie miałam zapas
ciecierzycy w słoiku już obgotowanej. Czytałam, że z takiej się nie udaje, że się rozpływa na patelni podczas smażenia. Nic takiego nie miało miejsca. Sekret chyba w tym, żeby dobrze ścisnąć m asę przy formowaniu kotlecików, przed włożeniem na tłuszcz.Podałam je z
pitą gotową (bo ciągle piekarnika brak) z
sałatką z warzyw i
sosem czosnkowym. Bardzo smaczne i pożywne wyszło mi to danie:-)
Składniki:1 puszka (400 g)
ciecierzycy,1 łyżka
soku z cytryny,1 łyżeczka harissy,1 czubata łyżka
mąki pszennej,1 pęczek
natki pietruszki,1
cebula,1-2 ząbki
czosnku,0 , 5 łyżeczki kuminu,
sól,
pieprz,
olej rzepakowy do smażenia.
Sos czosnkowy:po 1 łyżce
majonezu,
jogurtu naturalnego i
śmietany 12% tł.,posiekany
koperek,1 łyżeczka
soku z cytryny,
sól,
pieprz,1-2 ząbki
czosnku.
Sałatka warzywna:
pomidor,
ogórek,
papryka,
cebula,
sól,
pieprz,+
chlebki pita.Przygotowanie:W malaxerze zmiksować
zioła, dodać odcedzoną
ciecierzycę. Dodać pozostałe składniki. Masa jest dość sypka. Formować kotleciki zduszając mocno w dłoniach, tak jakby się wyciskało
soki;-), formować płaskie kotleciki i kłaść na gorący tłuszcz. Smażyć do zrumienienia.Wymieszać wszystkie składniki sosu. Doprawić
przyprawami i
czosnkiem.
Paprykę,
pomidora i
ogórka pokroić w kostkę, a
cebulę w piórka. Wymieszać i doprawić
sałatkę.
Pity podgrzać zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Nakładać wg kolejności: sos, warzywa, falafel, sos.