ßßß Cookit - przepis na Falafel

Falafel

nazwa

Wykonanie

Prawdziwy falafel, który podawany jest w krajach arabskich, powinien być zrobiony z suchej, soczewicy. Bez obgotowywania, tylko wcześniej namoczonej i potem zmielonej. Po pierwsze nie mam maszynki do mielenia i bałam się, że malaxer nie da sobie rady, a po drugie miałam zapas ciecierzycy w słoiku już obgotowanej. Czytałam, że z takiej się nie udaje, że się rozpływa na patelni podczas smażenia. Nic takiego nie miało miejsca. Sekret chyba w tym, żeby dobrze ścisnąć m asę przy formowaniu kotlecików, przed włożeniem na tłuszcz.
Podałam je z pitą gotową (bo ciągle piekarnika brak) z sałatką z warzyw i sosem czosnkowym. Bardzo smaczne i pożywne wyszło mi to danie:-)
Składniki:
1 puszka (400 g) ciecierzycy,
1 łyżka soku z cytryny,
1 łyżeczka harissy,
1 czubata łyżka mąki pszennej,
1 pęczek natki pietruszki,
1 cebula,
1-2 ząbki czosnku,
0 , 5 łyżeczki kuminu,
sól, pieprz,
olej rzepakowy do smażenia.
Sos czosnkowy:
po 1 łyżce majonezu, jogurtu naturalnego i śmietany 12% tł.,
posiekany koperek,
1 łyżeczka soku z cytryny,
sól, pieprz,
1-2 ząbki czosnku.
Sałatka warzywna:
pomidor,
ogórek,
papryka,
cebula,
sól, pieprz,
+ chlebki pita.
Przygotowanie:
W malaxerze zmiksować zioła, dodać odcedzoną ciecierzycę. Dodać pozostałe składniki. Masa jest dość sypka. Formować kotleciki zduszając mocno w dłoniach, tak jakby się wyciskało soki;-), formować płaskie kotleciki i kłaść na gorący tłuszcz. Smażyć do zrumienienia.
Wymieszać wszystkie składniki sosu. Doprawić przyprawami i czosnkiem.
Paprykę, pomidora i ogórka pokroić w kostkę, a cebulę w piórka. Wymieszać i doprawić sałatkę.
Pity podgrzać zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Nakładać wg kolejności: sos, warzywa, falafel, sos.
Źródło:http://zaciszekuchenne.blogspot.com/2015/07/falafel.html