ßßß
Prawdziwy falafel, który podawany jest w krajach arabskich, powinien być zrobiony z suchej, soczewicy. Bez obgotowywania, tylko wcześniej namoczonej i potem zmielonej. Po pierwsze nie mam maszynki do mielenia i bałam się, że malaxer nie da sobie rady, a po drugie miałam zapas ciecierzycy w słoiku już obgotowanej. Czytałam, że z takiej się nie udaje, że się rozpływa na patelni podczas smażenia. Nic takiego nie miało miejsca. Sekret chyba w tym, żeby dobrze ścisnąć m asę przy formowaniu kotlecików, przed włożeniem na tłuszcz.Podałam je z pitą gotową (bo ciągle piekarnika brak) z sałatką z warzyw i sosem czosnkowym. Bardzo smaczne i pożywne wyszło mi to danie:-)
Składniki:1 puszka (400 g) ciecierzycy,1 łyżka soku z cytryny,1 łyżeczka harissy,1 czubata łyżka mąki pszennej,1 pęczek natki pietruszki,1 cebula,1-2 ząbki czosnku,0 , 5 łyżeczki kuminu,sól, pieprz,olej rzepakowy do smażenia.Sos czosnkowy:po 1 łyżce majonezu, jogurtu naturalnego i śmietany 12% tł.,posiekany koperek,1 łyżeczka soku z cytryny,sól, pieprz,1-2 ząbki czosnku.Sałatka warzywna:pomidor,ogórek,papryka,cebula,sól, pieprz,+ chlebki pita.Przygotowanie:W malaxerze zmiksować zioła, dodać odcedzoną ciecierzycę. Dodać pozostałe składniki. Masa jest dość sypka. Formować kotleciki zduszając mocno w dłoniach, tak jakby się wyciskało soki;-), formować płaskie kotleciki i kłaść na gorący tłuszcz. Smażyć do zrumienienia.Wymieszać wszystkie składniki sosu. Doprawić przyprawami i czosnkiem.Paprykę, pomidora i ogórka pokroić w kostkę, a cebulę w piórka. Wymieszać i doprawić sałatkę.Pity podgrzać zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Nakładać wg kolejności: sos, warzywa, falafel, sos.