ßßß Cookit - przepis na Pizza z papryką

Pizza z papryką

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 6
(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 2
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 500 gramów
jajko 2 sztuk
mleko 0.5 szklanek
sól według uznania
cukier 0.5 łyżek deserowych
drożdże 50 gramów
olej 2 łyżek stołowych
grzyb 300 gramów
cebula 3 sztuk
papryka 2 sztuk
kiełbasa 250 gramów
margaryna 0.5 kostek
vegeta według uznania
pieprz według uznania
papryka ostra według uznania
liście laurowe 2 sztuk
kukurudza puszka 1 sztuk
ketchup 3 łyżek stołowych
przyprawa do pizzy według uznania
ser żółty 150 gramów
Wykonanie:
Z drożdży, pół łyżeczki cukru i łyżeczki mąki zrobić rozczyn i pozostawić w cieple do wyrośnięcia.
Do naczynia dać przesianą mąkę, jajka, mleko, szczyptę soli i wyrośnięty rozczyn. Ręką wyrobić ciasto, jeśli jest za gęste, to dolać mleka. Ciasto wyrabiać tak długo, aż zacznie odchodzić od ręki i od ścian naczynia. Pod koniec wyrabiania dodać 2 łyżki oleju i wmieszać w ciasto. Pozostawić w cieple do wyrośnięcia.
Przygotowanie farszu: do rondla dać margarynę, oczyszczoną i pokrojoną w niewielkie talarki cebulę, oczyszczoną i pokrojoną w niewielkie paski paprykę, dusić na małym ogniu, dodać dodać pokrojone i obgotowane leśne grzyby, pokrojoną w kostkę kiełbasę, liście laurowe, mieszając doprawić do smaku przyprawą jarzynową, pieprzem mielonym, solą i ostrą papryką. Na końcu dodać odsączoną kukurydzę i keczup. Farsz ma mieć smak dość pikantny,a papryka i cebula ma być twardawa.
Dużą blachę wysmarować olejem i równomiernie rozłożyć na niej wyrośnięte ciasto, na nim rozłożyć równiutko farsz, po farszu posypać przyprawą do pizzy, a całość równomiernie obsypać startym na grubych oczkach serem żółtym. Piec w 180 stopniach ok. 45 minut. Podawać gorącą z keczupem.
Uwagi:
grzyby leśne pokrojone i obgotowane
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Potrawy z Grzybów
Zapiekanki i Pizze
Komentarze:
Autor: Marguerite
Data: 2008-11-10
Wg orginalnej receptury z Italii, do ciasta na pizze, nie dodaje sie jajek! Dodaje sie oliwe, a nie olej.
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/4075/Pizza-z-papryka