Wykonanie
Któregoś dnia mój "zięć" [ jeszcze nie zięć,ale nigdy nic nie wiadomo..]wspomniał o cebulakach..i nabrałam ochoty na nie..zresztą nie tylko ja..robiłam już wcześniej
cebulaki ale z
pieczarkami ..były również i z
makiem ..tym razem były z
cebulą, z
cebulą i
makiem, posypane
serem i bez
sera...do wyboru..Następnym razem to mój "zięć" będzie robił
cebulaki....okazało się, że u niego w domu robi się ciut inaczej..i bez
maku..był troszkę zdziwiony dodatkiem
maku..
2 szkl.
mąki1
jajkoszczypta
soli1 łyżeczka
cukru3 dkg
drożdży3/4 szkl.
mleka2 łyżki
oleju3-4
cebulesól,
pieprz2-3 łyżki
makuser żółtyZ
drożdży,
mleka i
cukru przygotować rozczyn i odstawić do wyrośnięcia. Do
mąki dodać rozczyn,
olej,
jajo,
sól i wyrobić gładkie ciasto.Ciasto rozwałkować , wyciąć większym
kubkiem krążki, przy pomocy dna szklanki [ maczać w
mące] w krążkach zrobić wgłębienie.Ułożyć na blachę .
Cebulę obrać, pokroić w półkrążki, podsmażyć lekko w tłuszczu dodać odrobinę
wody i dusić do miękkości.W utworzone wgłębienie włożyć ostudzoną
cebulę [
cebulę z dodatkiem
maku] , posypać tartym
serem.Piec w temperaturze około 200 stopni, do zrumienienia ciasta / ok.15- 20 minut/.