Wykonanie
Długo szukałam idealnego przepisu na te
cebulowe pyszności. Dziś
mogę polecić Wam mój ulubiony przepis, który zapożyczyłam do Smacznej Pyzy . Cebularze, które zrobiłam są bez dodatku
maku, ale już wyjaśniam dlaczego... nie, żebym go nie lubiła, ale dlatego,że zabrakło go w domu. No właśnie! Bo składniki na te pyszne drożdżówki zawsze mam pod ręką... no może za wyjątkiem
maku :) Zapraszam do wypróbowania!

SKŁADNIKI:Ciasto:- 400 g
mąki luksusowej (najlepsza do
ciast drożdżowych)- 30 g świeżych
drożdży-
jajko- 3/4 szklanki
mleka- 2 łyżki
oleju- 2 łyżeczki
cukruFarsz:- 4 duże
cebule- 3 łyżki
oleju- 2 łyżki
śmietany 18%- 50 g startego
żółtego sera-
sól, szczypta
cukru,
pieprz,
gałka muszkatołowaDodatkowo:- suchy
mak - opcjonalnie-
mleko - do posmarowania drożdżówek

PRZYGOTOWANIE:Ciasto :
Drożdże rozcieramy z łyżką
mąki,
cukrem i połową ciepłego
mleka. Odstawiamy by się spieniły i powiększyły objętość.
Mąkę przesypujemy do miski, wlewamy zaczyn, resztę
mleka,
olej,
jajko oraz
sól. Wyrabiamy rękoma gładkie ciasto. Z ciasta formujemy kulę, wkładamy do miski i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na co najmniej 1,5 godziny by wyrosło.Farsz :
Cebule kroimy w półplasterki. Na dużej patelni rozgrzewamy
olej, wrzucamy
cebule i szklimy je uważając by się nie rumieniły.
Cebule posypujemy
solą i
cukrem. Gdy się zeszklą dodajemy 5 łyżek
wody i dusimy pod przykryciem aż zmiękną. Doprawiamy do smaku
gałką muszkatołową, mieszamy ze
śmietaną i odstawiamy do przestudzenia. Farsz nie może być zbyt płynny, jeśli taki jest płyn należy zredukować.Cebularze : Ciasto dzielimy na 12 kawałków i formujemy z nich kulki. Wykładamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczamy dłonią. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut by podrosły. Denkiem szklanki robimy spore wgłębienia na środku każdej spłaszczonej kulki. Na każde wgłębienie nakładamy farsz i posypujemy
startym serem. Brzegi
bułki smarujemy
mlekiem i całość możemy posypać
makiem.
Bułki pieczemy ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 190 ° C. Smacznego!
