ßßß Cookit - przepis na Cebularze

Cebularze

nazwa

Wykonanie

Długo szukałam idealnego przepisu na te cebulowe pyszności. Dziś mogę polecić Wam mój ulubiony przepis, który zapożyczyłam do Smacznej Pyzy . Cebularze, które zrobiłam są bez dodatku maku, ale już wyjaśniam dlaczego... nie, żebym go nie lubiła, ale dlatego,że zabrakło go w domu. No właśnie! Bo składniki na te pyszne drożdżówki zawsze mam pod ręką... no może za wyjątkiem maku :) Zapraszam do wypróbowania!
SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 400 g mąki luksusowej (najlepsza do ciast drożdżowych)
- 30 g świeżych drożdży
- jajko
- 3/4 szklanki mleka
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżeczki cukru
Farsz:
- 4 duże cebule
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki śmietany 18%
- 50 g startego żółtego sera
- sól, szczypta cukru, pieprz, gałka muszkatołowa
Dodatkowo:
- suchy mak - opcjonalnie
- mleko - do posmarowania drożdżówek
PRZYGOTOWANIE:
Ciasto : Drożdże rozcieramy z łyżką mąki, cukrem i połową ciepłego mleka. Odstawiamy by się spieniły i powiększyły objętość. Mąkę przesypujemy do miski, wlewamy zaczyn, resztę mleka, olej, jajko oraz sól. Wyrabiamy rękoma gładkie ciasto. Z ciasta formujemy kulę, wkładamy do miski i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na co najmniej 1,5 godziny by wyrosło.
Farsz : Cebule kroimy w półplasterki. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebule i szklimy je uważając by się nie rumieniły. Cebule posypujemy solą i cukrem. Gdy się zeszklą dodajemy 5 łyżek wody i dusimy pod przykryciem aż zmiękną. Doprawiamy do smaku gałką muszkatołową, mieszamy ze śmietaną i odstawiamy do przestudzenia. Farsz nie może być zbyt płynny, jeśli taki jest płyn należy zredukować.
Cebularze : Ciasto dzielimy na 12 kawałków i formujemy z nich kulki. Wykładamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczamy dłonią. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut by podrosły. Denkiem szklanki robimy spore wgłębienia na środku każdej spłaszczonej kulki. Na każde wgłębienie nakładamy farsz i posypujemy startym serem. Brzegi bułki smarujemy mlekiem i całość możemy posypać makiem. Bułki pieczemy ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 190 ° C. Smacznego!
Źródło:http://kulinarnaja.blogspot.com/2014/02/cebularze.html