Wykonanie
Święto pizzy też trza jakoś uczcić..ja zrobiłam ciasto z mieszanki dwóch mąk -oczywiście z Młynomagu ..
mąki tortowej i
mąki chlebowej żytniej..z tej porcji można zrobić dwie cienkie pizze lub jedną na grubym spodzie..u mnie akurat jedna okrągła na grubym spodzie....dodatki do pizzy oczywiście można dać wg własnego gustu..ja po raz pierwszy użyłam
grzybów mun ze Skworcu ..wystarczy kilka takich
suszonych grzybków ugotować, a następnie pokroić w paseczki.około 1,5 szkl.
mąki tortowej Młynomag1 szkl.
mąki chlebowej żytniej Młynomag1
jajko3 dkg
drożdży3/4 szkl .
mleka1 łyżeczka
cukrusól2 łyżki
olej udodatkowo
ser żółtykiełbasagrzyby Mun Skworcu
paprykaogórki korniszonyPrzygotować rozczyn z
drożdży,
mleka i
cukru i pozostawić do wyrośnięcia. Dodać do niego
mąkę ,
olej,
jajko i szczyptę
soli.Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
Grzyby mun zalać wrzącą
wodą i odstawić na kilka minut, a następnie gotować około 15-20 minut.Odcedzić i pokroić w cienkie paseczki.Ciasto rozwałkować na kształt koła, na samym brzegu wokoło posypać
serem żółtym i zawinąć ciasto dociskając do ciasta.Środek ciasta posmarować np.
ketchupem, posypać
startym serem,ułożyć pokrojone dodatki :
kiełbasę [ ja troszkę podsmażyłam] ,
ogórka ,
paprykę i
grzyby mun.Wstawić do piekarnika i piec, pod koniec pieczenia posypać
startym serem żółtym.