Wykonanie
Dzisiaj zapraszam na czeskie knedliczki -
drożdżowe, moje ulubione.Knedliki wyszły bardzo puszyste i delikatne, a z dodatkiem
sosu grzybowego smakowały wybornie! Czasami takie najprostsze dania są najlepsze! POLECAM! :)
Przepis pochodzi z książki "Zdrowa kuchnia".Składniki:- 3 szklanki
mąki (u mnie
mąka chlebowa, typu 650, dałam około 1/3 szklanki więcej)- 1 szklanka
mleka- 3 dkg
drożdży świeżych (dałam około 12 g
drożdży instant)- 2
jajka- 1 łyżka
cukru- szczypta
soli-
olej - do posmarowania rąk w celu łatwiejszego formowania knedlikówPrzygotowanie:
Drożdże wymieszać z przesianą
mąką (ze świeżych zrobić rozczyn). Dodać
jajka,
mleko,
sól, zarobić ciasto i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (u mnie godzina wyrastania). Wyrośnięte ciasto wyrobić, podzielić na dwie-trzy części. Posmarowanymi
olejem dłońmi uformować podłużne wałki, zawinąć je w folię aluminiową. Gotować na parze około 15 min (ja gotowałam dłużej, około 30 min, ponieważ po 15 minutach ciasto w środku knedla było jeszcze surowe).Podawać pokrojone w plastry. Jest to świetny dodatek do dań w sosach.SMACZNEGO!