Wykonanie
Pizzowe roladki ....dodatki wedle uznania...jak kto lubi...u mnie np..młodsza córka nie chciała ani
ogórka ani
papryki....500 g
mąki pszennej1 szkl. letniego
mleka1/3 szkl.
oleju1
jajko4 dkg
drożdży1 łyżeczka
cukruszczypta
solikiełbasaser żółtypapryka i
ogórki konserwowesos
curryMąkę wsypać do miski, na środku zrobić dołeczek i wkruszyć
drożdże , posypać
cukrem, nakryć i odstawić na kilka minut.Następnie dodać resztę składników, wyrobić gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto rozwałkować na omączonej stolnicy na cienki placek. Posmarować sosem, ułożyć plasterki
kiełbasy, pokrojone
ogórki i
paprykę, posypać
startym serem . Wszystko zwinąć w roladę. Pokroić ją w kilkucentymetrowe kawałki i układać na blaszce. Piec przez 10 minut w 230°C, a
potem zmniejszyć temperaturę do 200-210°C i piec jeszcze kilka minut, aż ciasto będzie ładnie zrumienione. Pod koniec pieczenia można dodatkowo jeszcze posypać po wierzchu
serem.