Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 160 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czego
ser gouda 30 dekagramów
jajka 6 sztuk
masła 6 łyżek stołowych
mąka 5 łyżek stołowych
mleko 1 i 1/2 sztuk
cebula 1 sztuk
pomidory w zalewie 1 puszka
natka pietruszki 1 sztuk
koperek 1/2 sztuk
szałwia 4 listków
sól według uznania
biały pieprz według uznania
gałka muszkatołowa według uznaniatłuszcz według uznaniaWykonanie:Utrzeć
żółty ser. Opłukać
zieleninę, część odłożyć do dekoracji, resztę drobno posiekać. Rozdzielić
jajka.Zagotować w rondlu
mleko z 5 łyż¬kami tłuszczu,
pieprzem i
gałką muszkatołową. Wsypać
mąkę i mieszać tak długo, aż ciasto będzie dobrze odchodzić od dna naczynia. Zdjąć garnek z ognia.Dodać
żółtka, mieszając. Wsypać
utarty ser i posiekaną
zieleninę.Następnie ubić
białka i wymieszać delikatnie pianę z masą
serową.Nasmarować tłuszczem małą, żaroodporną formę (o pojemności 1,5 litra), napełnić masą. Piec 40 minut w piekarniku w temperaturze 175°C.Na reszcie tłuszczu zeszklić pokrojoną w kostkę
cebulę. Dodać przetarte
pomidory z zalewą. Zagotować, doprawić do smaku.Suflet podawać z sosem zaraz po upieczeniu.Autor: wieslawal64Zobacz inne przepisy użykownika!InnePotrawy z
seremDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: