Bardzo lubię jajka i wszystko co można z nich przygotować. Omlet to zaraz po jajecznicy jeden z moich faworytów. Robi sie go szybko i latow a jego smak mozna zmieniać żonglując dodatkami.Ten jest puszysty i wysoki, z sezonowymi szparagami, słodkawą cebulką i aromatycznymi pomidorami. Przepyszne śniadanko dla całej rodziny.Składniki2 jajka2 łyżki masła klarowanegoŁyżka mąkiŁyżka mlekaSól, biały pieprz½ białej cebuliPomidor5 białych szparagówŁyżeczka cukruDo dekoracji dymkaSposób przygotowaniaCebulę kroimy w piórka i szklimy na łyżce masła klarowanego. Przekładamy do miseczki. Pomidory kroimy.Szparagi dokładnie obieramy. Gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i łyżeczki cukru. Kroimy na kawałki o długości około 5 cm.Żółtka ucieramy z solą, białym pieprzem, łyżka mleka i mąki. Białka ubijamy na sztywno. Białka delikatnie łączymy z żółtkami.Na małej patelni rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego i wylewamy masę jajeczną. Gdy spód i boki omletu się zetną układamy szparagi, kawałki pomidorów i przesmażona cebulkę. Delikatnie przy użyciu dwóch noży składamy omlet na pół. Dekorujemy reszta szparagów i posypujemy posiekana dymką.