Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 50 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 2Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
jabłka 750 gramów
cukier 100 gramów
cukier waniliowy 2 sztuk
sok z cytryny 2 łyżek stołowych
sok jabłkowy 300 mililitrówlaska
cynamonu 1 sztuk
masło 20 gramów
mąka 230 gramów
jajka 4 sztuk
sól 1 szczypta
mleko 3 szklanek
rodzynki 80 gramów
olej według uznania
cukier puder 2 łyżek stołowych
płatki migdałowe według uznanialistki
mięty według uznaniaWykonanie:Oczyszczone
jabłka pokroić w kostkę, wrzucić do garnka , skropić
sokiem z cytryny, posypać połową
cukru i
cukry waniliowego. Dodać laskę
cynamonu i gotować pod przykryciem 5 minut na mocnym ogniu. Dodać
sok jabłkowy, przełożyć do miseczki i wystudzić.
Masło stopić, a
mąkę przesiać,
rodzynki opłukać i osuszyć.Mikserem wymieszać
mąkę,
żółtka, 50g
cukru, 1
cukier waniliowy,
sól i
mleko, dodać
masło i
rodzynki. Na końcu dodać pianę ubitą z
białek i delikatnie wymieszać z
ciastem. Z ciasta usmażyć na
oleju 4 omlety i porwać za pomocą widelców na małe kawałki. Przełożyć na ogrzane talerze. Każdą porcję posypać
cukrem pudrem i
płatkami migdałowymi. Udekorować listkami
mięty. Podawać bezpośrednio po przyrządzeniu z kompotem
jabłkowym.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Potrawy z JajKomentarze:Autor: dobryData: 2009-04-22po co do kompotu z jablek sok jabłkowy???Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: