ßßß Cookit - przepis na Marmurkowy wieniec z jabłkiem

Marmurkowy wieniec z jabłkiem

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 18
(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
jabłka 4 sztuk
masło 250 gramów
sok z cytryny 3 łyżek stołowych
calvados 3 łyżek stołowych
cukier 300 gramów
sól 1 szczypta
cukier waniliowy 2 łyżek deserowych
mąka 250 gramów
mleko 75 mililitrów
proszek do pieczenia 1.5 łyżek deserowych
Cynamon 1 łyżek deserowych
płatki migdałowe 2 łyżek stołowych
orzechy laskowe mielone 100 gramów
cukier puder 100 gramów
Wykonanie:
Obrane jabłka przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i skropić sokiem z cytryny. Utrzeć miękkie masło z cukrem, szczypta soli oraz cukrem waniliowym. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem. Jednolite ciasto podzielić na 2 części. Do jednej części ciasta dodać orzechy wymieszane z cynamonem oraz mleko.
Natłuścić oraz posypać mąką formę do wieńców. Wlać do niej jasne ciasto, a później ciemne. Na wierzchu ułożyć połówki jabłek. Piec 50 minut w 180 stopniach.
Na suchej patelni uprażyć płatki migdałowe. Utrzeć cukier puder z calvadosem, posmarować przestudzone ciasto i posypać uprażonymi płatkami.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/12859/Marmurkowy-wieniec-z-jablkiem