Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 18(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
jabłka 4 sztuk
masło 250 gramów
sok z cytryny 3 łyżek stołowych
calvados 3 łyżek stołowych
cukier 300 gramów
sól 1 szczypta
cukier waniliowy 2 łyżek deserowych
mąka 250 gramów
mleko 75 mililitrów
proszek do pieczenia 1.5 łyżek deserowych
Cynamon 1 łyżek deserowych
płatki migdałowe 2 łyżek stołowych
orzechy laskowe mielone 100 gramów
cukier puder 100 gramówWykonanie:Obrane
jabłka przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i skropić
sokiem z cytryny. Utrzeć miękkie
masło z
cukrem, szczypta
soli oraz
cukrem waniliowym. Dodać
mąkę wymieszaną z proszkiem. Jednolite ciasto podzielić na 2 części. Do jednej części ciasta dodać
orzechy wymieszane z
cynamonem oraz
mleko.Natłuścić oraz posypać
mąką formę do wieńców. Wlać do niej jasne ciasto, a później ciemne. Na wierzchu ułożyć połówki
jabłek. Piec 50 minut w 180 stopniach.Na suchej patelni uprażyć
płatki migdałowe. Utrzeć
cukier puder z
calvadosem, posmarować przestudzone ciasto i posypać uprażonymi
płatkami.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: