ßßß Cookit - przepis na Mazurek cygański na waflu z lukrem

Mazurek cygański na waflu z lukrem

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 12
(z pieczeniem / smażeniem): 35 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 3
Składnik
Logo Ilość Czego
orzechy laskowe 5 dekagramów
migdały 5 dekagramów
rodzynki 5 dekagramów
skórka pomarańczowa 5 dekagramów
figi 5 dekagramów
daktyle 5 dekagramów
mąka pszenna 1 szklanek
cytryna 2 sztuk
jajka 4 sztuk
cukier 1/2 szklanek
miód 1 łyżek stołowych
wafel andrut 1-2 sztuk
Wykonanie:
1.Orzechy i migdały sparz, obierz ze skórki i posiekaj. Bakalie pokrój i obtocz w mące.
2. 2cytryny otrzyj ze skórki i wyciśnij z nich sok.
3. Żółtka zmiksuj z cukrem, miodem, sokiem i skórką z cytryn. Mieszając stopniowo dodawaj mąkę. Wsyp bakalie.
4.Białka ubij na sztywną pianę i porcjami dodawaj do ciasta mieszając.
5.Na blasze ułóż wafel andrut a na nim wyłóż ciasto.
6.Piecz w temperaturze 200st C przez około 10minut.
7.Po upieczeniu i przestudzeniu udekoruj lukrem.
Uwagi:
Lukier składniki: 1 szklanka cukru, po łyżce stołowej mocnej herbaty i rumu, sok z połówki cytryny.
Lukier wykonanie: Cukier zalać połową szklanki wody i ugotować na syrop. Gdy przestygnie wlej sok z cytryny i herbatę. Dodaj rum i ostudż. Utrzyj na gładką masę i udekoruj mazurek.
Autor: frezja1978
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Potrawy z Jaj
Wielkanoc
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/7532/Mazurek-cyganski-na-waflu-z-lukrem