Wykonanie
« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 35 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 3SkładnikLogo Ilość Czego
orzechy laskowe 5 dekagramów
migdały 5 dekagramów
rodzynki 5 dekagramów
skórka pomarańczowa 5 dekagramów
figi 5 dekagramów
daktyle 5 dekagramów
mąka pszenna 1 szklanek
cytryna 2 sztuk
jajka 4 sztuk
cukier 1/2 szklanek
miód 1 łyżek stołowych
wafel andrut 1-2 sztukWykonanie:1.
Orzechy i
migdały sparz, obierz ze skórki i posiekaj.
Bakalie pokrój i obtocz w
mące.2. 2cytryny otrzyj ze skórki i wyciśnij z nich sok.3.
Żółtka zmiksuj z
cukrem,
miodem,
sokiem i
skórką z cytryn. Mieszając stopniowo dodawaj
mąkę. Wsyp
bakalie.4.
Białka ubij na sztywną pianę i porcjami dodawaj do ciasta mieszając.5.Na blasze ułóż
wafel andrut a na nim wyłóż ciasto.6.Piecz w temperaturze 200st C przez około 10minut.7.Po upieczeniu i przestudzeniu udekoruj lukrem.Uwagi:
Lukier składniki: 1 szklanka
cukru, po łyżce stołowej mocnej
herbaty i
rumu, sok z połówki
cytryny.
Lukier wykonanie:
Cukier zalać połową szklanki
wody i ugotować na
syrop. Gdy przestygnie wlej
sok z cytryny i
herbatę. Dodaj
rum i ostudż. Utrzyj na gładką masę i udekoruj mazurek.Autor: frezja1978Zobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryPotrawy z JajWielkanocDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: