Wykonanie
Bardzo spodobał mi się ten przepis i postanowiłam go wypróbować, ciasto jest niby odpowiednikiem keksu tylko z dodatkiem
miodu, który zmienia całkowicie smak :). Jest pyszne, naszpikowane dużą ilością różnorodnych
bakalii, które bardzo lubię :D.

Składniki :200 g
mąki pszennej4
jajka200 g
masła80 g
cukru trzcinowego1 i 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia80 g
miodu płynnego50 g mielonych
migdałów100 g
skórki pomarańczowej100 g
żurawiny suszonej300 g
rodzynek50 g
orzechów laskowych100 g
migdałówOpis wykonania :1.
Migdały parzymy i obieramy ze skórki,
orzechy laskowe prażymy na patelni, przekładamy na ściereczkę i pocierając ściągamy skórki. Grubo siekamy.
Rodzynki zalewamy wrzątkiem by zmiękły i odcedzamy.2. Przesianą
mąkę mieszamy z
proszkiem do pieczenia i mielonymi
migdałami.3.
Masło ucieramy z
cukrem na gładką masę, dodajemy po jednym
jajku dokładnie wyrabiając ciasto za każdym razem, dodajemy
miód,
mąkę i wyrabiamy. Na koniec wsypujemy
bakalie i dokładnie mieszamy ciasto łyżką.4. Tortownice śr. 20 cm wykładamy papierem, przekładamy ciasto.Pieczemy w 170 C przez około 30 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 150 i pieczemy około 60 minut. Jeżeli będzie się zbytnio rumienić z góry przykrywamy folią aluminiową matową stroną na zewnątrz :).







źródło : Moje Smaki Życia wydanie grudniowe 2013Justyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy