ßßß
Składniki :200 g mąki pszennej4 jajka200 g masła80 g cukru trzcinowego1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia80 g miodu płynnego50 g mielonych migdałów100 g skórki pomarańczowej100 g żurawiny suszonej300 g rodzynek50 g orzechów laskowych100 g migdałówOpis wykonania :1. Migdały parzymy i obieramy ze skórki, orzechy laskowe prażymy na patelni, przekładamy na ściereczkę i pocierając ściągamy skórki. Grubo siekamy. Rodzynki zalewamy wrzątkiem by zmiękły i odcedzamy.2. Przesianą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i mielonymi migdałami.3. Masło ucieramy z cukrem na gładką masę, dodajemy po jednym jajku dokładnie wyrabiając ciasto za każdym razem, dodajemy miód, mąkę i wyrabiamy. Na koniec wsypujemy bakalie i dokładnie mieszamy ciasto łyżką.4. Tortownice śr. 20 cm wykładamy papierem, przekładamy ciasto.Pieczemy w 170 C przez około 30 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 150 i pieczemy około 60 minut. Jeżeli będzie się zbytnio rumienić z góry przykrywamy folią aluminiową matową stroną na zewnątrz :).





źródło : Moje Smaki Życia wydanie grudniowe 2013Justyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy