ßßß Cookit - przepis na Ciasto miodowo-bakaliowe

Ciasto miodowo-bakaliowe

nazwa

Wykonanie

Bardzo spodobał mi się ten przepis i postanowiłam go wypróbować, ciasto jest niby odpowiednikiem keksu tylko z dodatkiem miodu, który zmienia całkowicie smak :). Jest pyszne, naszpikowane dużą ilością różnorodnych bakalii, które bardzo lubię :D.
Składniki :
200 g mąki pszennej
4 jajka
200 g masła
80 g cukru trzcinowego
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
80 g miodu płynnego
50 g mielonych migdałów
100 g skórki pomarańczowej
100 g żurawiny suszonej
300 g rodzynek
50 g orzechów laskowych
100 g migdałów
Opis wykonania :
1. Migdały parzymy i obieramy ze skórki, orzechy laskowe prażymy na patelni, przekładamy na ściereczkę i pocierając ściągamy skórki. Grubo siekamy. Rodzynki zalewamy wrzątkiem by zmiękły i odcedzamy.
2. Przesianą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i mielonymi migdałami.
3. Masło ucieramy z cukrem na gładką masę, dodajemy po jednym jajku dokładnie wyrabiając ciasto za każdym razem, dodajemy miód, mąkę i wyrabiamy. Na koniec wsypujemy bakalie i dokładnie mieszamy ciasto łyżką.
4. Tortownice śr. 20 cm wykładamy papierem, przekładamy ciasto.Pieczemy w 170 C przez około 30 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 150 i pieczemy około 60 minut. Jeżeli będzie się zbytnio rumienić z góry przykrywamy folią aluminiową matową stroną na zewnątrz :).
źródło : Moje Smaki Życia wydanie grudniowe 2013
Justyna L.
Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.
Podobne Przepisy
Źródło:http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/2013/12/ciasto-miodowo-bakaliowe.html