Wykonanie
Gdy zobaczyłam te
ciastka u Ani wiedziałam od razu, że je upiekę.
Czekoladowe, słodkie, chrupiące...dokładnie takie jakie powinny być. Wszyscy bardzo chwalili, więc spróbujcie i Wy :)
Ciastka możecie zrobić z
orzechami laskowymi, włoskimi lub
migdałami./ok. 16 sztuk/110 g
masła100 g
gorzkiej czekolady1
jajko120 g drobnego
cukru trzcinowego150 g
mąki pszennej1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżka ekstraktu z
wanilii50 g
gorzkiej czekolady pociętej w drobniejsze kawałki100 g
białej czekolady pociętej w drobniejsze kawałki50 g rozdrobionych
orzechów laskowych / włoskich /
migdałówMasło i 100 g
gorzkiej czekolady rozpuścić w kąpieli
wodnej (na garnku z gotującą się
wodą umieścić metalową miskę, co jakiś czas mieszać). Gdy
czekolada się rozpuści ściągnąć miskę i zostawić do ostudzenia masy do temperatury pokojowej. W innej misce zmiksować
jajko, ekstrakt oraz
cukier, aż masa będzie jasna i puszysta. Przestygniętą masę
maślano-
czekoladową wlać do
jajek i zmiksować. Na koniec do ciasta dodać
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia i ponownie wymieszać przy pomocy miksera.
Orzechy pokroić na drobniejsze kawałki.
Czekolady posiekać, a następnie razem z
orzechami przełożyć do przygotowanego wcześniej ciasta. Całość wymieszać przy pomocy łyżki. Z ciasta formować kulki, układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce a następnie spłaszcza przy pomocy łyżki.
Ciastka piec w nagrzanym do 180°C piekarniku około 10 minut. Ciasta ostudzić do temperatury pokojowej przed spożyciem. Smacznego!