Wykonanie
Jeden z moich ulubionych przepisów na muffiny (jeśli nie „najulubieńszy”). W oryginale były w nich różne
owoce, niestety u mnie w szafkach znalazły się tylko
rodzynki :( Ale też doskonale się komponowały. Muffiny te to doskonała propozycja na drugie śniadanie do szkoły/pracy, ale również jako deser. Gorąco polecam, tym bardziej, że nie wymagają zbyt wiele pracy.Przepis pochodzi z tego bloga.Składniki 12 muffinek:225 g
mąki pszennej2 łyżczki
proszku do pieczenia2 duże
jajka50 g roztopionego
masła175 ml
mleka75 ml
miodu100 g
rodzynekSkładniki powinny
mieć mniej więcej tę samą temperaturę. Przygotować dwa naczynia. W jedym wymieszać suche składniki, w drugim mokre. Na koniec połączyć zawartość obu naczyń. Tradycyjnie przepisy na muffiny podają, żeby mieszać, tylko do połączenia składników, ja jednak zawsze pozbywam się grud, bo mi po prostu przeszkadzają. Przełożyć do foremek silikonowych lub do formy metalowej wyłożonej papilotami. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 st. C przez ok. 20-25 minut.Ewka