ßßß Cookit - przepis na Gotowanie po studencku: Muffiny z rodzynkami

Gotowanie po studencku: Muffiny z rodzynkami

nazwa

Wykonanie

Jeden z moich ulubionych przepisów na muffiny (jeśli nie „najulubieńszy”). W oryginale były w nich różne owoce, niestety u mnie w szafkach znalazły się tylko rodzynki :( Ale też doskonale się komponowały. Muffiny te to doskonała propozycja na drugie śniadanie do szkoły/pracy, ale również jako deser. Gorąco polecam, tym bardziej, że nie wymagają zbyt wiele pracy.
Przepis pochodzi z tego bloga.
Składniki 12 muffinek:
225 g mąki pszennej
2 łyżczki proszku do pieczenia
2 duże jajka
50 g roztopionego masła
175 ml mleka
75 ml miodu
100 g rodzynek
Składniki powinny mieć mniej więcej tę samą temperaturę. Przygotować dwa naczynia. W jedym wymieszać suche składniki, w drugim mokre. Na koniec połączyć zawartość obu naczyń. Tradycyjnie przepisy na muffiny podają, żeby mieszać, tylko do połączenia składników, ja jednak zawsze pozbywam się grud, bo mi po prostu przeszkadzają. Przełożyć do foremek silikonowych lub do formy metalowej wyłożonej papilotami. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 st. C przez ok. 20-25 minut.
Ewka
Źródło:http://w-strefie-smaku.blogspot.com/2013/03/gotowanie-po-studencku-muffiny-z.html