Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czegopszenica 500 gramów
miód 3 łyżek stołowych
figa 100 gramów
rodzynki 100 gramów
orzechy włoskie 100 gramów
orzechy laskowe 100 gramów
migdały 100 gramów
daktyl 100 gramów
ananas suszony 100 gramów
słonecznik ziarno 100 gramów
mak 1 sztuk
cukier według uznaniaWykonanie:Pszenicę dobrze, kilkakrotnie wypłukać, zalać
wodą i pozostawić na noc do namoczenia.Gotować w tej wodzie, w której się moczyła do miękkości (około 1 godz.)Często mieszać, aby nie przywarła do dna garnka (jeśli jest za mało
wody, to można trochę
wody dolać) Potrawa ma być dość gęsta. Gdy ziarna pszenicy będą miękkie, zdjąć z ognia. Dodać
mak z puszki i dobrze połączyć, dodać oczyszczone i pokrojone
daktyle,
figi, całe
migdały i
orzechy,
rodzynki, kostkę suszonego
ananasa, obrane
ziarno słonecznika i
miód. Dokładnie wymieszać, doprawić
cukrem do smaku. Ma być bardzo słodka i dość gęsta.Uwagi:Można jeść na zimno i na ciepło. Przechowywać w lodówce.Potrawę można też zamrozić w pojemniku. duża puszka
makuAutor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!WigiliaKomentarze:Autor:
ninaData: 2008-12-21jeszcze nie robiłam ale na pewno wypróbuje ten przepis.Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: