ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czegopszenica 500 gramówmiód 3 łyżek stołowychfiga 100 gramówrodzynki 100 gramóworzechy włoskie 100 gramóworzechy laskowe 100 gramówmigdały 100 gramówdaktyl 100 gramówananas suszony 100 gramówsłonecznik ziarno 100 gramówmak 1 sztukcukier według uznaniaWykonanie:Pszenicę dobrze, kilkakrotnie wypłukać, zalać wodą i pozostawić na noc do namoczenia.Gotować w tej wodzie, w której się moczyła do miękkości (około 1 godz.)Często mieszać, aby nie przywarła do dna garnka (jeśli jest za mało wody, to można trochę wody dolać) Potrawa ma być dość gęsta. Gdy ziarna pszenicy będą miękkie, zdjąć z ognia. Dodać mak z puszki i dobrze połączyć, dodać oczyszczone i pokrojone daktyle, figi, całe migdały i orzechy, rodzynki, kostkę suszonego ananasa, obrane ziarno słonecznika i miód. Dokładnie wymieszać, doprawić cukrem do smaku. Ma być bardzo słodka i dość gęsta.Uwagi:Można jeść na zimno i na ciepło. Przechowywać w lodówce.Potrawę można też zamrozić w pojemniku. duża puszka makuAutor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!WigiliaKomentarze:Autor: ninaData: 2008-12-21jeszcze nie robiłam ale na pewno wypróbuje ten przepis.Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: