ßßß Cookit - przepis na Kutia

Kutia

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Kutia
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 6
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
mak 1 szklanek
miód 1 szklanek
pszenica 1 szklanek
orzechy laskowe 100 gramów
orzechy włoskie 100 gramów
migdały 100 gramów
rodzynki 0,5 szklanek
figi 100 gramów
daktyle 100 gramów
mleko 1 szklanek
płatki migdałowe 1 łyżek stołowych
wiśnie kandyzowane według uznania
Wykonanie:
Opłukana pszenicę zalać wodą i odstawić na noc. Rano ugotować, kilkakrotnie zmieniając wodę. Miękka pszenicę osączyć.
Wrzącym mlekiem zalać mak, zagotować i odstawić na 2 godziny. Odcedzić i 2 x zmielić przez maszynkę do mięsa. Połączyć z pszenicą oraz z podgrzanym miodem. Dodać posiekane orzechy i migdały, rodzynki oraz pokrojone w paseczki figi i daktyle. Wymieszać i przełożyć do salaterki. Kutię podawać schłodzoną i udekorowaną płatkami migdałowymi oraz wiśniami kandyzowanymi.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Inne
Kasze weg.
Kuchnia Polska
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/9682/Kutia