ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegomak 1 szklanekmiód 1 szklanekpszenica 1 szklanekorzechy laskowe 100 gramóworzechy włoskie 100 gramówmigdały 100 gramówrodzynki 0,5 szklanekfigi 100 gramówdaktyle 100 gramówmleko 1 szklanekpłatki migdałowe 1 łyżek stołowychwiśnie kandyzowane według uznaniaWykonanie:Opłukana pszenicę zalać wodą i odstawić na noc. Rano ugotować, kilkakrotnie zmieniając wodę. Miękka pszenicę osączyć.Wrzącym mlekiem zalać mak, zagotować i odstawić na 2 godziny. Odcedzić i 2 x zmielić przez maszynkę do mięsa. Połączyć z pszenicą oraz z podgrzanym miodem. Dodać posiekane orzechy i migdały, rodzynki oraz pokrojone w paseczki figi i daktyle. Wymieszać i przełożyć do salaterki. Kutię podawać schłodzoną i udekorowaną płatkami migdałowymi oraz wiśniami kandyzowanymi.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!InneKasze weg.Kuchnia PolskaWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: