Wykonanie
« Powrót  Kutia
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
mak 1 szklanek
miód 1 szklanekpszenica 1 szklanek
orzechy laskowe 100 gramów
orzechy włoskie 100 gramów
migdały 100 gramów
rodzynki 0,5 szklanek
figi 100 gramów
daktyle 100 gramów
mleko 1 szklanek
płatki migdałowe 1 łyżek stołowych
wiśnie kandyzowane według uznaniaWykonanie:Opłukana pszenicę zalać
wodą i odstawić na noc. Rano ugotować, kilkakrotnie zmieniając
wodę. Miękka pszenicę osączyć.Wrzącym
mlekiem zalać
mak, zagotować i odstawić na 2 godziny. Odcedzić i 2 x zmielić przez maszynkę do
mięsa. Połączyć z pszenicą oraz z podgrzanym
miodem. Dodać posiekane
orzechy i
migdały,
rodzynki oraz pokrojone w paseczki
figi i
daktyle. Wymieszać i przełożyć do salaterki. Kutię podawać schłodzoną i udekorowaną
płatkami migdałowymi oraz
wiśniami kandyzowanymi.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Inne
Kasze weg.Kuchnia PolskaWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: