ßßß Cookit - przepis na Kutia z orkiszem

Kutia z orkiszem

nazwa

Wykonanie

Kutia . Pyszna, niezwykle zdrowa i łatwa w przyrządzeniu. Moja ulubiona. Zamiast tradycyjnie z pszenicy, robię ją z orkiszu, który niezwykle cenię za smak, a także za zdrowotne właściwości.
Kutia z orkiszem nie jest przypadkiem. Orkisz nie tylko pozytywnie wpływa na organizm, ale też na psychikę. Podobno ma właściwości rozweselające i pomaga nam walczyć ze zmęczeniem, co na pewno przyda się podczas Świąt. Mi niewątpliwie poprawia humor, ale chyba dlatego, że jest po prostu pyszny :)
Warto do kutii użyć własnej domowej masy makowej, na którą przepis znajdziecie na blogu.
Właśnie dzięki niej nasza potrawa będzie pyszna i wyjątkowa. Niestety, kupne masy makowe są pełne chemii, ale co najważniejsze, niesmaczne. Pójście na łatwiznę, może w tym przypadku skończyć się katastrofą kulinarną. W Święta chyba chcemy tego uniknąć. Watro więc włożyć trochę więcej pracy, by dzień Bożego Narodzenia był idealny. :)
Kutia z orkiszem
- 2/3 szklanki orkiszu omielonego (jeśli nie macie, możecie użyć pęczaku)
- 700 g domowej masy makowej
- garść płatków migdałowych
- garść rodzynek
- 6 daktyli pokrojonych na mniejsze kawałki
- 3 figi pokrojone na mniejsze kawałki (można pominąć)
- 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
- ewentualnie łyżka miodu (w wersji wegańskiej : syrop z agawy)
Orkisz gotuję do miękkości w lekko osolonej w wodzie (ok. 30 min). Gotowy pozostawiam do przestudzenia.
Mieszam z domową masę makową, ekstraktem, migdałami i bakaliami. Próbuję i w razie potrzeby dodaję łyżkę miodu. Gotową kutię wstawiam do lodówki na cały dzień, by wszystkie smaki się połączyły.
Pycha!
Źródło:http://truetastehunters.blogspot.com/2014/12/kutia-z-orkiszem.html