ßßß Cookit - przepis na Kokosowy jabłecznik z twarogiem.

Kokosowy jabłecznik z twarogiem.

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 15
(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 2 szklanek
cukier 0,75 szklanek
masło 200 gramów
żółtka 4 sztuk
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
sól 1 szczypta
wiórki kokosowe 60 gramów
jabłka 1,5 kilogramów
cukier 250 gramów
ser mielony 150 gramów
białka 4 sztuk
wiórki kokosowe 150 gramów
rodzynki 1 łyżek stołowych
cukier waniliowy 1 sztuk
śmietana 90 mililitrów
żółtka 2 sztuk
masło 50 gramów
sok z cytryny według uznania
rum 3 łyżek stołowych
Wykonanie:
Ciasto: z przesianej mąki, proszku dopieczenia, cukru(0,75 szklanki), 4 żółtek, 200g masła, 60g wiórek kokosowych i szczypty soli zagnieść ciasto, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce. Rozwałkować i wylepic nim dno oraz boki, wyścielonej papierem do pieczenia, formy. Gęsto po nakłuwać i wstawić na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Wypłukane, osączone rodzynki zalać rumem i odstawić. 50g masła utrzeć z 2 żółtkami oraz zmielonym twarogiem i wymieszać z wiórkami kokosowymi(150g). Obrane jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, skropić sokiem z cytryny, wymieszać z masa twarogową i rodzynkami. Połączyć ze śmietaną ubitą z cukrem waniliowym oraz z pianą ubitą z białek. Masę rozsmarować na lekko podpieczonym, przestudzonym spodzie i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 60 minut.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Potrawy z serem
Wielkanoc
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/8865/Kokosowy-jablecznik-z-twarogiem