Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 15(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 2 szklanek
cukier 0,75 szklanek
masło 200 gramów
żółtka 4 sztuk
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
sól 1 szczypta
wiórki kokosowe 60 gramów
jabłka 1,5 kilogramów
cukier 250 gramów
ser mielony 150 gramów
białka 4 sztuk
wiórki kokosowe 150 gramów
rodzynki 1 łyżek stołowych
cukier waniliowy 1 sztuk
śmietana 90 mililitrów
żółtka 2 sztuk
masło 50 gramów
sok z cytryny według uznania
rum 3 łyżek stołowychWykonanie:Ciasto: z przesianej
mąki, proszku dopieczenia,
cukru(0,75 szklanki), 4
żółtek, 200g
masła, 60g wiórek
kokosowych i szczypty
soli zagnieść ciasto, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce. Rozwałkować i wylepic nim dno oraz boki, wyścielonej papierem do pieczenia, formy. Gęsto po nakłuwać i wstawić na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.Wypłukane, osączone
rodzynki zalać
rumem i odstawić. 50g
masła utrzeć z 2
żółtkami oraz zmielonym
twarogiem i wymieszać z wiórkami kokosowymi(150g). Obrane
jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, skropić
sokiem z cytryny, wymieszać z masa
twarogową i
rodzynkami. Połączyć ze
śmietaną ubitą z
cukrem waniliowym oraz z pianą ubitą z
białek. Masę rozsmarować na lekko podpieczonym, przestudzonym spodzie i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 60 minut.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaPotrawy z
seremWielkanocWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: