ßßß
Tym razem coś na deser :-)Składniki: na kruche ciasto:1/2 kg mąki1 op. masła (200g)2 żółtka1 czubata łyżka śmietany2 łyżeczki proszku do pieczenia150 g cukrudodatkowo:1 kg jabłekgarść rodzynek1 łyżeczka cynamonu1 op. cukru waniliowegoWykonanie:Wszystkie składniki na ciasto połączyć i wyrobić zarobić kruche ciasto, po czym schłodzić w lodówce ok. 30 minut.2/3 ciasta wylepić na dnie i bokach tortownicy (tortownice wcześniej wysmarować tłuszczem). Ciasto ponakłuwać widelcem i podpiec ok. 15 min. w temp. 180 st.C.Jabłka obrać ze skórki, pokroić w kostkę i chwilę przesmażyć w głębokim rondlu lub garnku, tak żeby zachowały się kawałki jabłek. Dodać rodzynki, cukier waniliowy, cynamon i wymieszać.Wyłożyć jabłka na przestudzone ciasto. Na wierzchu pokruszyć pozostałą 1/3 część ciasta i wstawić do piekarnika na ok. 50 min. w temp. 180 st.C.Po upieczeniu i ostudzeniu, ciasto posypać cukrem pudrem.Smacznego :-)