Wykonanie
Tym razem coś na deser :-)Składniki: na kruche ciasto:1/2 kg
mąki1 op.
masła (200g)2
żółtka1 czubata łyżka
śmietany2 łyżeczki
proszku do pieczenia150 g
cukrudodatkowo:1 kg
jabłekgarść
rodzynek1 łyżeczka
cynamonu1 op.
cukru waniliowegoWykonanie:Wszystkie składniki na ciasto połączyć i wyrobić zarobić kruche ciasto, po czym schłodzić w lodówce ok. 30 minut.2/3 ciasta wylepić na dnie i bokach tortownicy (tortownice wcześniej wysmarować tłuszczem). Ciasto ponakłuwać widelcem i podpiec ok. 15 min. w temp. 180 st.C.
Jabłka obrać ze skórki, pokroić w kostkę i chwilę przesmażyć w głębokim rondlu lub garnku, tak żeby zachowały się kawałki
jabłek. Dodać
rodzynki,
cukier waniliowy,
cynamon i wymieszać.Wyłożyć
jabłka na przestudzone ciasto. Na wierzchu pokruszyć pozostałą 1/3 część ciasta i wstawić do piekarnika na ok. 50 min. w temp. 180 st.C.Po upieczeniu i ostudzeniu, ciasto posypać
cukrem pudrem.Smacznego :-)