Wykonanie
« Powrót  
![](/Data/Images/ksiazka-kucharska.pl\przepis_slash_9310_slash_Szarlotka-z-beza/l/612336492.jpg)
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 15(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 1Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 300 gramów
masło 0,5 kostek
sól 1 szczypta
żółtka 3 sztuk
cukier 4 łyżek stołowych
cukier waniliowy 1 łyżek deserowych
skórka z cytryny - otarta 1 łyżek deserowych
śmietana 2 łyżek stołowychmus z prażonych
jabłek 1 kilogramów
rodzynki 50 gramów
Cynamon 1 łyżek deserowych
rum 50 mililitrów
goździki mielone 1 szczypta
sok z cytryny 1 łyżek stołowych
cukier 100 gramów
białka 4 sztuk
cukier 200 gramów
cukier waniliowy 1 sztuk
wiśnie kandyzowane według uznaniaskórka cytrusowa według uznaniaWykonanie:Ciasto: z przesianej
mąki, szczypty
soli,
masła, 4 łyżek
cukru, łyżeczki
cukru waniliowego,
żółtek oraz
śmietany zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na 2 nierówne części(1/3 i 2/3). Większą część zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 45 minut, a mniejszą do zamrażalnika.Nadzienie:
mus jabłkowy wymieszać z wymoczonymi w
rumie rodzynkami,
cynamonem,
goździkami, doprawić do smaku
cukrem oraz
sokiem cytrynowym.Schłodzone ciasto rozwałkować i wylepić nim dno i boki dużej blaszki, wyścielonej papierem do pieczenia. Nadzienie rozsmarować na cieście. Szarlotkę wstawić do piekarnika o temperaturze 180 stopni i piec 30 minut.
Beza: zagotować 100ml
wody z dodatkiem 200g
cukru.
Białka ubić na sztywna pianę, ubijając, wlać stopniowo wrzący
syrop. Wsypać
cukier waniliowy i ubijać, aż masa ostygnie i będzie gładka i lśniąca.Ciasto wyjąć z piekarnika i przykryć pianą. Ciasto z zamrażalnika zetrzeć na tarce o grubych oczkach wprost na
bezę, równomiernie przykrywając całą powierzchnię. Wstawić
szalotkę do piekarnika o temp. 180 stopni i piec jeszcze 20 minut, aż wierzch się zrumieni. Pokroić na kwadraty. Podawać na gorąco lub na zimno, udekorowane
wiśniami kandyzowanymi i skórką
cytrusową.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: