ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 15(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 1Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegomąka 300 gramówmasło 0,5 kosteksól 1 szczyptażółtka 3 sztukcukier 4 łyżek stołowychcukier waniliowy 1 łyżek deserowychskórka z cytryny - otarta 1 łyżek deserowychśmietana 2 łyżek stołowychmus z prażonych jabłek 1 kilogramówrodzynki 50 gramówCynamon 1 łyżek deserowychrum 50 mililitrówgoździki mielone 1 szczyptasok z cytryny 1 łyżek stołowychcukier 100 gramówbiałka 4 sztukcukier 200 gramówcukier waniliowy 1 sztukwiśnie kandyzowane według uznaniaskórka cytrusowa według uznaniaWykonanie:Ciasto: z przesianej mąki, szczypty soli, masła, 4 łyżek cukru, łyżeczki cukru waniliowego, żółtek oraz śmietany zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na 2 nierówne części(1/3 i 2/3). Większą część zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 45 minut, a mniejszą do zamrażalnika.Nadzienie: mus jabłkowy wymieszać z wymoczonymi w rumie rodzynkami, cynamonem, goździkami, doprawić do smaku cukrem oraz sokiem cytrynowym.Schłodzone ciasto rozwałkować i wylepić nim dno i boki dużej blaszki, wyścielonej papierem do pieczenia. Nadzienie rozsmarować na cieście. Szarlotkę wstawić do piekarnika o temperaturze 180 stopni i piec 30 minut.Beza: zagotować 100ml wody z dodatkiem 200g cukru. Białka ubić na sztywna pianę, ubijając, wlać stopniowo wrzący syrop. Wsypać cukier waniliowy i ubijać, aż masa ostygnie i będzie gładka i lśniąca.Ciasto wyjąć z piekarnika i przykryć pianą. Ciasto z zamrażalnika zetrzeć na tarce o grubych oczkach wprost na bezę, równomiernie przykrywając całą powierzchnię. Wstawić szalotkę do piekarnika o temp. 180 stopni i piec jeszcze 20 minut, aż wierzch się zrumieni. Pokroić na kwadraty. Podawać na gorąco lub na zimno, udekorowane wiśniami kandyzowanymi i skórką cytrusową.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: