ßßß Cookit - przepis na Szarlotka z bezą

Szarlotka z bezą

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 15
(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 1
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 300 gramów
masło 0,5 kostek
sól 1 szczypta
żółtka 3 sztuk
cukier 4 łyżek stołowych
cukier waniliowy 1 łyżek deserowych
skórka z cytryny - otarta 1 łyżek deserowych
śmietana 2 łyżek stołowych
mus z prażonych jabłek 1 kilogramów
rodzynki 50 gramów
Cynamon 1 łyżek deserowych
rum 50 mililitrów
goździki mielone 1 szczypta
sok z cytryny 1 łyżek stołowych
cukier 100 gramów
białka 4 sztuk
cukier 200 gramów
cukier waniliowy 1 sztuk
wiśnie kandyzowane według uznania
skórka cytrusowa według uznania
Wykonanie:
Ciasto: z przesianej mąki, szczypty soli, masła, 4 łyżek cukru, łyżeczki cukru waniliowego, żółtek oraz śmietany zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na 2 nierówne części(1/3 i 2/3). Większą część zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 45 minut, a mniejszą do zamrażalnika.
Nadzienie: mus jabłkowy wymieszać z wymoczonymi w rumie rodzynkami, cynamonem, goździkami, doprawić do smaku cukrem oraz sokiem cytrynowym.
Schłodzone ciasto rozwałkować i wylepić nim dno i boki dużej blaszki, wyścielonej papierem do pieczenia. Nadzienie rozsmarować na cieście. Szarlotkę wstawić do piekarnika o temperaturze 180 stopni i piec 30 minut.
Beza: zagotować 100ml wody z dodatkiem 200g cukru. Białka ubić na sztywna pianę, ubijając, wlać stopniowo wrzący syrop. Wsypać cukier waniliowy i ubijać, aż masa ostygnie i będzie gładka i lśniąca.
Ciasto wyjąć z piekarnika i przykryć pianą. Ciasto z zamrażalnika zetrzeć na tarce o grubych oczkach wprost na bezę, równomiernie przykrywając całą powierzchnię. Wstawić szalotkę do piekarnika o temp. 180 stopni i piec jeszcze 20 minut, aż wierzch się zrumieni. Pokroić na kwadraty. Podawać na gorąco lub na zimno, udekorowane wiśniami kandyzowanymi i skórką cytrusową.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/9310/Szarlotka-z-beza