Wykonanie
« Powrót  
![](/Data/Images/ksiazka-kucharska.pl\przepis_slash_9119_slash_Szwajcarski-placek-z-jablkami/l/1722434575.jpg)
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 14(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 200 gramów
proszek do pieczenia 2 łyżek deserowych
masło 125 gramów
cukier 0,5 szklanek
cukier waniliowy 1 sztuk
jajka 3 sztuk
sól 1 szczypta
śmietana 3 łyżek stołowych
jabłka 6 sztuk
rum 2 łyżek stołowych
sok z cytryny 1 łyżek stołowych
pistacje 50 gramów
cukier kryształ według uznaniaWykonanie:Obrane
jabłka pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić na małe cząstki, wrzucić do salaterki, skropić
alkoholem oraz
sokiem z cytryny, wymieszać i odstawić.
Mąkę wymieszać z
proszkiem do pieczenia i przesiać do misko. Miękkie
masło utrzeć z
cukrem oraz
cukrem waniliowym i odrobiną
soli, dodając po
jajku i ucierać, aż składniki się połączą, dodać porcjami
mąkę z proszkiem, wlać gęsta
śmietanę i starannie wszystko wymieszać. Ciasto przełożyć do średniej wielkości tortownicy, wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Osączone cząstki
jabłek poukładać na cieście. piec ok. 50 minut w 180 stopniach. Przestudzone ciasto posypać posiekanymi
pistacjami i
cukrem kryształem. Można podawać z
bitą śmietana.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: