ßßß Cookit - przepis na Szwajcarski placek z jabłkami

Szwajcarski placek z jabłkami

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 14
(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 200 gramów
proszek do pieczenia 2 łyżek deserowych
masło 125 gramów
cukier 0,5 szklanek
cukier waniliowy 1 sztuk
jajka 3 sztuk
sól 1 szczypta
śmietana 3 łyżek stołowych
jabłka 6 sztuk
rum 2 łyżek stołowych
sok z cytryny 1 łyżek stołowych
pistacje 50 gramów
cukier kryształ według uznania
Wykonanie:
Obrane jabłka pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić na małe cząstki, wrzucić do salaterki, skropić alkoholem oraz sokiem z cytryny, wymieszać i odstawić. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do misko. Miękkie masło utrzeć z cukrem oraz cukrem waniliowym i odrobiną soli, dodając po jajku i ucierać, aż składniki się połączą, dodać porcjami mąkę z proszkiem, wlać gęsta śmietanę i starannie wszystko wymieszać. Ciasto przełożyć do średniej wielkości tortownicy, wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Osączone cząstki jabłek poukładać na cieście. piec ok. 50 minut w 180 stopniach. Przestudzone ciasto posypać posiekanymi pistacjami i cukrem kryształem. Można podawać z bitą śmietana.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/9119/Szwajcarski-placek-z-jablkami