ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 14(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegomąka 200 gramówproszek do pieczenia 2 łyżek deserowychmasło 125 gramówcukier 0,5 szklanekcukier waniliowy 1 sztukjajka 3 sztuksól 1 szczyptaśmietana 3 łyżek stołowychjabłka 6 sztukrum 2 łyżek stołowychsok z cytryny 1 łyżek stołowychpistacje 50 gramówcukier kryształ według uznaniaWykonanie:Obrane jabłka pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić na małe cząstki, wrzucić do salaterki, skropić alkoholem oraz sokiem z cytryny, wymieszać i odstawić. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do misko. Miękkie masło utrzeć z cukrem oraz cukrem waniliowym i odrobiną soli, dodając po jajku i ucierać, aż składniki się połączą, dodać porcjami mąkę z proszkiem, wlać gęsta śmietanę i starannie wszystko wymieszać. Ciasto przełożyć do średniej wielkości tortownicy, wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Osączone cząstki jabłek poukładać na cieście. piec ok. 50 minut w 180 stopniach. Przestudzone ciasto posypać posiekanymi pistacjami i cukrem kryształem. Można podawać z bitą śmietana.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: