Wykonanie
Bardzo dobre i szybkie ciasto. Smakowało wszystkim. Możecie użyć innych
owoców, ale muszą być kwaskowate. Ciasto jest słodkie.
Wykonanie ciasta – do miski wsypać
mąkę,
proszek do pieczenia,
cukier,
cukier waniliowy i pokrojone w kawałki zimne
masło. Wszystko posiekać nożem do połączenia się
masła z resztą składników. Można użyć miksera i miksować pulsacyjne. Powinna powstać kruszonka. Dodać
żółtka i
śmietanę i dalej siekać. Szybko zagnieść ciasto w płaski placek i podzielić na dwie części. jedna trochę większa od drugiej.
Blaszkę o wymiarach 20×30 cm wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć na dnie większą część ciasta. Wstawić blaszkę na 30 minut do lodówki. Drugą część ciasta spłaszczyć i włożyć do woreczka foliowego i do lodówki.
Białka – jak już zbliża się czas wyjęcia ciasta z lodówki ubić
białka ze szczyptą
soli. Jak już
białka są sztywne powoli wsypywać
cukier, cały czas ubijać. Na koniec dodać
mąkę ziemniaczaną i chwilkę jeszcze ubijać.Formowanie ciasta – na spód ciasta rozłożyć rozmrożone i odcedzone
porzeczki. Na
porzeczki masa z piany, na górę zetrzeć na tarce o dużych oczkach pozostałe ciasto.
Pieczenie – nagrzać piekarnik do 180 C i piec 35-40 minut. Ciasto musi wyrosnąć i lekko się zarumienić.Poczekać aż ciasto ostygnie i pokroić na kawałki.Ciasto jest pyszne.
Wykonanie w thermomixdo naczynia miksującego dodać pokrojone w kostkę
masło,
mąkę,
proszek do pieczenia,
cukier,
cukier waniliowy, ucierać – naczynie zamknięte, interwał, czas 1 minutadodać
żółtka i
śmietanę, ucierać interwał, czas 1 minutawyjąć ciasto, zlepić w kulę, spłaszczyć i podzielić na dwie części. Jedna musi być większa. Tą większą część rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i do lodówki na 30 minut. Drugą część włożyć w woreczek foliowy i do lodówki. Wszystko razem trzymać w lodówce 30 minut.umyć i wysuszyć naczyniedodać
białka i szczyptę
soli,nałożyć motylek ubijać 4-5 minut, obroty 3,5 , czasami trzeba ubijać dłużej.
białka muszą być mocno sztywne.ubijać nadal i powoli przez otwór do miarki wsypywać
cukier na koniec
mąkę ziemniaczaną na spód ciasta rozłożyć
porzeczki i przykryć e pianą z
białek. Na górę zetrzeć drugą część ciastapieczenie jak wyżej