Wykonanie
Niedawno na blogu pojawił się przepis na przepyszny
syrop truskawkowy z
rabarbarem. Po jego zrobieniu zostały mi ugotowane
owoce, których żal było mi wyrzucić, postanowiłam je więc wykorzystać do ciasta.Połączenie
rabarbaru z
truskawkami sprawdza się zawsze, także i tym razem :DCiasto jest po prostu przepyszne, kruchy spód, wilgotna warstwa
owoców przykryta puszystą pianką... nic tylko wcinać bez końca. I to właśnie robiliśmy po jego upieczeniu :DDCałe ciasto wyszło z resztek jakie miałam w lodówce, dlatego też różni się dość znacznie z oryginałem.Przy okazji robienia zdjęć pochwalę się jeszcze pięknymi różami, które u mnie zakwitły, a których
płatki świetnie pasują do tego ciasta :)
Składniki:kruche ciasto:1 szklanka
mąki wrocławskiej1 szklanka
mąki krupczatki1
jajko80 g
masła2 łyżki
cukru pudru1 opakowanie
cukru waniliowegoszczypta
solimasa z
owocami:1/4 szklanki
mąki3/4 szklanki
cukru6
żółtek200 ml
śmietany 30 %
owoce pozostałe po wyrobie
syropu (1 kg
truskawek i 1/2 kg
rabarbaru), ale mogą to być również świeże
owoce, wówczas proponowałabym proporcje 1/2 kg
truskawek i 1/2 kg
rabarbaru)pianka:6
białek1/2 szklanki
cukru pudrupłatki róży do dekoracjiSkładniki na ciasto wsypać do miski i zagnieść. Formę wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć równomiernie
ciastem.
Żółtka zmiksować na puszystą masę, dodać
śmietany cały czas miksując. Wsypać
mąkę i
cukier i miksować chwilę aż do połączenia wszystkich składników. Wsypać
owoce i wymieszać łyżką. Wlać masę na ciasto i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok godziny.
Białka zmiksować na sztywno, dodając pod koniec miksowania
cukier puder. Wyłożyć pianę na ciasto i piec ok. 10-15 minut, aż
białko się zarumieni. Zostawić do wystygnięcia.Przechowywać w lodówce.