Wykonanie
Witam już poświątecznie i zapraszam na obiecany makowiec z
kokosową kruszonką. Bardzo smaczny, wilgotny, łatwy w przygotowaniu. Praktycznie bez wad, no może jest jedna - za szybko znika ze stołu - :)Polecam :)Składniki ( na blaszkę 40x25 cm.)Ciasto kruche:- 20 dkg
masła- 37 dkg
mąki- 13 dkg
cukru- 1 całe
jajko + 1
żółtko-
cukier waniliowy- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia- 1 łyżeczka
śmietany- szczypta
soliMasa makowa- gotowa masa makowa 2 puszki, każda po 850 gramKokosowa kruszonka- 3
białka- 3/4 szklanki
cukru pudru- 200 gram wiórek
kokosowychDodatkowo-
masło i
bułka tarta do wysmarowania blaszkiWykonanieCiasto:
Masło ucieram do białości, stopniowo dodaję, cały czas ucierając,
cukier,
jajka, przesiana
mąkę z
proszkiem do pieczenia,
śmietanę i
sól. Szybko zagniatam ciasto i wkładam do lodówki na co najmniej pół godziny. Schłodzone ciasto rozwałkowuję i przekładam na dno wysmarowanej i wysypanej
bułką tartą blaszki. Wyrównuje i lekko na całej powierzchni nakłuwam widelcem. Na ciasto przekładam równo masę
makową.Na kruszonkę ubijam trzy
białka, mieszam je z
cukrem pudrem i wiórkami kokosowymi. Całość wylewam na masę
makową.Blaszkę z makowcem wkładam do średnio nagrzanego piekarnika i piekę w 180 stopniach z termoobiegiem ok.1 godzinę.Gotowe ciasto zostawiam w uchylonym piekarniku do wystudzenia.Smacznego :)