ßßß Cookit - przepis na Ciasto podwójnie kokosowe

Ciasto podwójnie kokosowe

nazwa

Wykonanie

Ciasto podwójnie kokosowe to coś dla miłośników kokosowych smaków. Bardzo wilgotna warstwa kokosowego ciasta nasączona pomarańczowym sokiem i gruba warstwa mocno kokosowej polewy a właściwie kokosowego lukru. Jakby tego było mało, wierzch tej krajanki jest posypany, prażonymi kokosowymi płatkami. To naprawdę intensywne kokosowe dotknięcie. Ciasto jest bardzo smaczne a samo jego przygotowanie to czysta przyjemność. Znika błyskawicznie. Polecam.
ciasto:
125 g masła, plus dodatkowo do natluszczenia
225 g drobnego cukru, najlepiej trzcinowego(golden caster sugar)
2 jajka, roztrzepane
drobno starta skórka z 1 pomarańczy
3 łyżki soku z pomarańczy
150 g kwaśnej śmietany
140 g mąki samorosnącej (lub zwykłej z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i szczyptą soli)
85 g wiórek kokosowych
prażone płaty kokosa, do dekoracji
lukier:
1 białko z jajka
200 g cukru pudru
85 g wiórek kokosowych
ok 1 łyżki soku z pomarańczy
Piekarnik nastawiamy na temp. 180 st C, natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia kwadratową foremkę o boku 23 cm.
Masło i cukier ucieramy do białości. Stopniowo dodajemy po jednym jajku i ucieramy. Dodajemy skórkę z pomarańczy, sok z pomarańczy i kwaśną śmietanę, mieszamy. Dodajemy mąkę i wiórki kokosowe i mieszamy za pomocą łyzki.
Przekładamy masę do przygotowanej foremki i wygładzamy wierzch. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 35-40 minut.
Pozostawiamy prze 10 minut w foremce, po czym wykładamy na kratkę i studzimy.
Przygotowujemy lukier. Delikatnie ubijamy białka, mieszamy z cukrem pudrem i wiórkami, dodając taką ilość soku z pomarańczy, aby powstała gęsta pasta. Smarujemy pastą wierzch ciasta i posypujemy prażonymi płatkami kokosa. Pozostawiamy aby masa zastygła i kroimy na prostokąty.
Przepis z książki "Cakes. 100 everyday recipes".
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2013/02/ciasto-podwojnie-kokosowe.html