Wykonanie
Ciasto podwójnie
kokosowe to coś dla miłośników
kokosowych smaków. Bardzo wilgotna warstwa
kokosowego ciasta nasączona
pomarańczowym sokiem i gruba warstwa mocno kokosowej polewy a właściwie
kokosowego lukru. Jakby tego było mało, wierzch tej krajanki jest posypany, prażonymi kokosowymi
płatkami. To naprawdę intensywne
kokosowe dotknięcie. Ciasto jest bardzo smaczne a samo jego przygotowanie to czysta przyjemność. Znika błyskawicznie. Polecam.
ciasto:125 g
masła, plus dodatkowo do natluszczenia225 g drobnego
cukru, najlepiej trzcinowego(golden caster sugar)2
jajka, roztrzepanedrobno starta skórka z 1
pomarańczy3 łyżki soku z
pomarańczy150 g kwaśnej
śmietany140 g
mąki samorosnącej (lub zwykłej z 1 łyżeczką
proszku do pieczenia i szczyptą
soli)85 g wiórek
kokosowychprażone płaty
kokosa, do dekoracji
lukier:1
białko z
jajka200 g
cukru pudru85 g wiórek
kokosowychok 1 łyżki soku z
pomarańczyPiekarnik nastawiamy na temp. 180 st C, natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia kwadratową foremkę o
boku 23 cm.
Masło i
cukier ucieramy do białości. Stopniowo dodajemy po jednym
jajku i ucieramy. Dodajemy skórkę z
pomarańczy, sok z
pomarańczy i kwaśną
śmietanę, mieszamy. Dodajemy
mąkę i
wiórki kokosowe i mieszamy za pomocą łyzki.Przekładamy masę do przygotowanej foremki i wygładzamy wierzch. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 35-40 minut.Pozostawiamy prze 10 minut w foremce, po czym wykładamy na kratkę i studzimy.Przygotowujemy
lukier. Delikatnie ubijamy
białka, mieszamy z
cukrem pudrem i wiórkami, dodając taką ilość soku z
pomarańczy, aby powstała gęsta pasta. Smarujemy pastą wierzch ciasta i posypujemy prażonymi
płatkami kokosa. Pozostawiamy aby masa zastygła i kroimy na prostokąty.
Przepis z książki "Cakes. 100 everyday recipes".