Wykonanie
Jesienią na
stole nie może zabraknąć zwykłego, ale jakże pysznego ciasta kruchego z węgierkami.
Składniki (blaszka 24x36cm):3 szklanki
mąkicukier waniliowy (domowy)1/2 szklanki
cukru250 g
masła1-2 łyżki
śmietany6
jajek1 i 1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli1/2 szklanki
cukru do
białekok 1 kg wypestkowanych
śliwek węgierekSposób wykonania:1. Na stolnicę dajemy
mąkę,
masło, całość siekamy, następnie dodajemy
żółtka,
cukier,
proszek do pieczenia i
śmietanę. Zagniatamy ciasto, dzielimy na 2/3 i 1/3, zawijamy w folię. Mniejszą część wkładamy do zamrażalnika, a większą do lodówki na 30 minut.2. Większą część ciasta wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem i nakłuwamy widelcem.3. Na cieście układamy
śliwki wydrylowane
śliwki skórką do dołu.4.
Białka ubijamy na sztywno z
cukrem, a na koniec dodajemy
kisiel i dokładnie mieszamy.5. Pianę wykładamy na
śliwki, a na wierzch ścieramy ciasto z zamrażarki. Ciasto pieczemy w 180 st. C przez ok 50 minut (do zrumienienia).Smacznego!!!
Źródło: Garnek