ßßß

Składniki (blaszka 24x36cm):3 szklanki mąkicukier waniliowy (domowy)1/2 szklanki cukru250 g masła1-2 łyżki śmietany6 jajek1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soli1/2 szklanki cukru do białekok 1 kg wypestkowanych śliwek węgierekSposób wykonania:1. Na stolnicę dajemy mąkę, masło, całość siekamy, następnie dodajemy żółtka, cukier, proszek do pieczenia i śmietanę. Zagniatamy ciasto, dzielimy na 2/3 i 1/3, zawijamy w folię. Mniejszą część wkładamy do zamrażalnika, a większą do lodówki na 30 minut.2. Większą część ciasta wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem i nakłuwamy widelcem.3. Na cieście układamy śliwki wydrylowane śliwki skórką do dołu.4. Białka ubijamy na sztywno z cukrem, a na koniec dodajemy kisiel i dokładnie mieszamy.5. Pianę wykładamy na śliwki, a na wierzch ścieramy ciasto z zamrażarki. Ciasto pieczemy w 180 st. C przez ok 50 minut (do zrumienienia).Smacznego!!!
Źródło: Garnek